Kao član SDP-a predlažem Bogića Bogićevića za predsjednika stranke!

Lovrenović je kao uvodničar govorio na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ o temi ”Nužnost obnove socijaldemokratije u BiH?”
Nužnost obnove socijaldemokracije u BiH najtješnje je povezana sa sudbinom ove zemlje i smatram je posljednjom pravom šansom BiH na njenom evropskom i demokratskom putu – izjavio je danas Dubravko Lovrenović, dopisni član ANUBiH.

Lovrenović je kao uvodničar govorio na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ o temi ”Nužnost obnove socijaldemokratije u BiH?”

– S obzirom na historijsko iskustvo jasno je da jedino istinska, izvorna socijaldemokracija predstavlja pravi i puni odgovor na historijsku kompleksnost BiH, na sve njene probleme i da jedino socijaldemokracija, bazirajući se na tekovinama AVNOJ-a, ZAVNOBiH-a i ustava Republike BiH iz 1974. može naći adekvatne odgovore na sva ta pitanja – kazao je Lovrenović.

O tom pitanju, kako je dodao, razgovaramo u kontekstu izbornog debakla Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) na posljednjom općim izborima. Njega, smatra Lovrenović, treba posmatrati u nekoliko konteksta.

Prvi je evropski i svjetski koji pokazuje da je socijaldemokracija Evropi i svijetu u defanzivi i da nije uspjela naći adekvatne odgovore na neoliberalni koncept tržišta i društva, kao i na kolaps socijalne države na području bivše Jugoslavije, odnosno u današnjoj BiH.

Lovrenović je kazao da poraz SDP-a također dolazi nakon četiri godine kada su birači dali svoju punu podršku „koja nažalost u SDP-u ne samo da nije iskorištena, nego su sada glasači SDP kaznili za jednu nepromišljenu, bahatu, arogantnu i nekonzistentnu politiku i zapravo SDP doveli pred klasičan izbor – ili će se SDPBiH istinski reformirati i vratiti izvornim principima i vrijednostima socijaldemokracije ili će se nastaviti daljnje veritikalno i horizontalno urušavanje stranke koje bi se završilo sa SDP kao jednom minornom strankom“.

– Ohrabrujuće je da su neki od vodećih ljudi SDP-a, odnosno potpredsjednik i generalni sekretar, kao znak lične odgovornosti podnijeli ostavku. Istu tu ostavku već je morao i morao bi ponuditi predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija koji bez sumnje, ne jedini, ali svakako snosi najveću odgovornost za ovakve loše izborne rezultate SDP-a – kazao je Lovrenović.

Istakao je da bi SDP morao na mjesto predsjednika stranke dovesti kredibilnu, poznatu i nekompromitiranu javnu ličnost.

Kao član SDP-a Lovrenović je svim općinskim organizacijama ponudio kao prijedlog za raspravu da predsjednik SDP-a bude Bogić Bogićević.

– Lično smatram da bi Bogićević svojom političkom karizmom, dokazanim bh. patriotizmom, neukaljanošću i nekompromitiranošću za relativno kratak period, naravno ukoliko uspije okupiti odgovarajući tim saradnika, mogao vratiti SDP u sami vrh političkog života BiH – kazao je Lovrenović.

 

Bogić Bogićević

 

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adil Kulenovićpozvao je sve političke organizacije i pokrete u BiH na povratak izvornim idejama političkog organizovanja i rada, obnovi ideja i otvaranja procesa objedinjavanja na osnovama socijaldemokracije i građanskog političkog djelovanja.

– Apelujem na aktuelno rukovodstvo SDP-a da svojim djelovanjem ne narušava ideju socijaldemokracije i da u svojoj daljnjoj strategiji postupa na način koji je predviđen Statutom SDP i demokratskim procesom koji se u tom smislu očekuje. Daljnje razjedinjavanje unutar SDP-a, obračuni koji će više ličiti na sukob između pojedinaca, nego koji će voditi računa o stvarnom politčkom identitetu i strategiji socijaldemokracije, može dovesti do urušavanja uopšte ideje socijaldemokracije koja je nužna i potrebna ovoj državi – kazao je Kulenović.

(Fena/md)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close