Omar Baddar za Huffington Post: Pet najvećih laži zapadnih medija o napadu na Gazu

Politolog i borac za ljudska prava Omar Baddar je u tekstu za Huffington Post objavio tekst u kojem je naveo pet laži iznesenih u zapadnim medijima o posljednjim sukobima u Gazi.

Baddar, naime, tvrdi da u lažima posebno prednjače američki mediji koji su dali izraelskoj strani da potpuno formira priču onako kako vlastima u Tel Avivu odgovara.

Prva laž, navodi Baddar, odnosi se na to da je Izrael prisiljen raketirati kako bi odbranio svoje građane. Ove tvrdnje prvi je plasirao CNN kada su ranjena četiri izraelska vojnika od strane Palestinaca. Ono što su svi mediji prešutjeli je da su dva dana prije toga izraelski vojnici ubili 13-godišnjeg dječaka u Gazi.

Baddar se povodom ovog događaja pita zašto njegovo ubistvo nije moglo biti polazna tačka izvještavanja o posljednjim sukobima u Gazi, nego je to ranjavanje izraelskih vojnika.

Druga laž su tvrdnje izraelskih vlasti kako u svojim napadima pokušavaju izbjeći civilne žrtve. Baddar se, međutim, poziva na izjave izraelskog ministra unutrašnjih poslova i bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona koji su izjavili kako “Gazu treba vratiti u srednji vijek”, odnosno da je treba “sravniti sa zemljom”.

Baddar, povodom ovoga, postavlja pitanje ako Izrael izbjegava ubijati civile zašto su onda sa tako sofisticiranim oružjem ubili na desetine civila’

Treća laž se odnosi na tvrdnju izraeskih zvaničnika da su napadi izvedeni u cilju “sigurnosti Izraelaca”. Ako su im toliko bitni životi svojih građana onda bi prihvatili primirje koje im je nudio Hamas prije atentata na Jabarija. Istina je u sljedećem pitanju, tvrdi Baddar. Ako je Izraelu toliko bitno da se ne uvozi u Gazu oružje, zašto onda zabranjuju izvoz iz Gaze gdje su i uvoz hrane ograničili? Radi se o kažnjavanju Gaze, tvrdi Baddar.

Četvrta laž su tvrdnje da je Hamas problem. Hamas, tvrdi Baddar, nije “golub mira”, ali u svemu postoji i druga strana priče.

Hamas nije samo spreman na primirje nego je spreman i na konačno pitanje o uspostavi dvije države. I još nešto važnije. Hamas nije došao na vlast 2006. godine, nego je Izrael imao s druge strane krajnje umjerenu palestinsku stranu na vlasti, ali je i tada provodio nasilje i ubijao civile.

Peta i posljednja laž je da postoji vojno rješenje za prekid sukoba. Izraelu ovo nije prvi put da vojnim napadima traži predaju protivnika. I pored toga nismo ništa bliže okončanju krvoprolića. Baddar smatra da rješenje cijelog sukoba leži u prestanku izraelske okupacije paestinske teritorije i omogućavanje Palestincima pravo na samoopredjeljenje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close