Olovo: Jeziv prizor grada budućnosti

Utorak, 13. maj. Kiša pada. Ponekad prestane, pa opet sve ponovo. Sviće novi dan. Oblaci se nadvili nad Olovom. Kiša ne prestaje padati. Nivo rijeka Bioštice i Stupčanice raste. Penje se prema nasipu koji je nakon proteklog rata obnovljen.

( PIŠE: Amra BRKIĆ – ČEKIĆ – Oslobođenje)

Kako nivo vode raste, tako stanovnici Olova, grada budućnosti, gledaju u rijeke. Nadaju se da se strahota koja se desila tokom ‘60-ih neće ponoviti. Ne smije da se ponovi. Gosti hotela Akvaterm već su u srijedu pušteni da idu kućama, jer je voda počela da ulazi u podrum. Dodatnu poteškoću predstavljaju podzemne vode.

Počinje da se pravi dodatni nasip. Dovozi se pijesak, a bageri i pripadnici Civilne zaštite ne prestaju da rade. Ni kiša ne prestaje da pada. Građani gledaju i ne vjeruju. Nemoćni, nespremni da reaguju. Ne znaju šta da rade. Već je zavladala panika. Kuće koje se nalaze sa strane nasipa u kojem teče rijeka Stupčanica gledaju i čekaju. Mole da im se doveze pijesak kako bi pokušali zaštititi imovinu. Kada je pijesak već dovezen, panično se traže vreće. Kupi se pijesak, postavlja ispred kuća. Građani traktorima pokušavaju izmjestiti stoku, ali su i dalje u svojim kućama. Nadaju se prestanku padavina. Plaču… ne vjeruju šta se dešava.

Do jučer su se borili kako da posiju krompir, luk, grah… da zaštite krov kako im kuća ne bi kisnula… u srijedu u večernjim satima su stajali i popeli se na više spratove svojih domova kako i njih same ne bi progutala voda. U večernjim satima su na području Olova, u samom centru grada, svi već morali biti evakuisani. Vladala je panika, nevjerica, plač… Slijedila je besana noć. Četvrtak je ujutro. Grad je pod vodom. Građani koji žive u Gornjem Olovu, Jasenu, Ponijerci, Zagrađu u ranim jutarnjim satima su ugledali jeziv prizor: sve je pod vodom. Kuće, prodavnice, pošta, autobuska stanica, hotel, stanovi, garaže, auta… Sve, baš sve je pod vodom. Samo se vidi voda. Kao da je sve potonulo. Ubrzo su reagovali i organizirali pomoć za ugrožene. Kiša je i dalje padala, a Olovljani su bili bez nade. Molili su se da kiša prestane i da se voda počne povlačiti. Desilo se i to. Pozivi za pomoć su uslijedili…

Šesti dan od poplava u Olovo su stigli volonteri, ljekari, epidemiolozi, studenti, radnici, predstavnici preduzeća, Federalne uprave CZ-a, Općine Novo Sarajevo, novinari, kako bi pružili podršku Olovu. Održana je i vanredna sjednica Općinskog vijeća, predsjednici MZ-a na sastanku sa načelnikom Općine Olovo Džemalom Memagićem, razgovarali su o potrebama stanovnika Općine Olovo i problemima koji su izazvani poplavom, bujicama, klizištima, koja su i dalje aktivna i na ovom području. Dezinfekcija ulica, koje su nedavno sve bile popravljene kao i fasade zgrada, obavljene su u ponedjeljak. Nanesena šteta cijelom ovog području je još nepoznata, a i dalje su rizična klizišta na putu koji vodi od Olova prema Zavidovićima. Problemi sa smještajem stanovnika koji su ostali bez krova nad glavom i osnovnih stvari za život i dalje se nastavlja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close