Apel Stefana Schwarza vladi Njemačke: U BiH desile su se poplave biblijskih razmjera

Televizijski servis Phoenix, koji svoj program emituje u okviru njemačkih državnih kanala ARD i ZDF, emitovao je u ponedjeljak, 19. maja, opširnu reportažu o poplavama koje su pogodile naš region.

U okviru višeminutne emisije, posveće prirodnoj katastrofi koja je opustošila veliki dio BiH i Srbije, Phoenix TV u svom studiju ugostila je i stručnjaka za Balkan Stefana Schwarza, bivšeg člana Parlamenta Savezne Republike Njemačke i počasnog građanina Sarajeva.

Schwarz, dokazani prijatelj BiH, u opširnom intervjuu govorio je o razmjerama poplava i upozorio na njene posljedice naročito za stanovnike BiH.

“Riječe je o poplavama biblijskih razmjera, sve što se desilo podsjetilo je ljude na protekli rat”, kazao je Schwarz, te dodao da je svakodnevno u kontaktu sa njemačkim i bh. prijateljima koji pomažu žrtvama poplava.

Schwarz  je, također, uputio apel njemačkoj vladi  da se u što većem obimu i kapacitetu uključi u operacije pomoći BiH.

“Nadam da će savezna vlada shvatiti koliko je važno da mi moramo tamo brzo stići“, poručio  je Schwarz.

“Moramo masivnije pomoći, ili nećemo uspjeti zaustaviti širenje krize, u protivnom prijete veće žrtve i dugotrajne štete”, upozorio je njemački političar, koji je također počasni građanin Goražda i Bosanske Krupe.

Schwarz, koji svakodnevno na društvenim mrežama, objavljuje fotografije iz bh. područja pogođenih poplavama, u emisiji je direktno pozvao građane i  humanitarne organizacije u Njemačkoj da pomognu stanovnike BiH.

On se, između ostalog, založio i da se njemačka vojska direktno uključi u pomoć BiH, koja je, prema njegovim riječima, 2013. prilikom velike poplave rijeke Elbe u njegovoj zemlji, pokazala koliko je jaka i sposobna da riješi probleme uzrokovane katastrofalnim poplavama.

“Njima trenutno nedostaje gotovo sve, od dječije hrane, pitke vode do higijenskih potrepština”, rekao je Schwarz i podsjetio na razmjere ratne patnje 90-tih godina u BiH.

“Brojni stanovnici BiH u samo dvije decenije ponovo su izgubili sve”, izjavio je Schwarz.

U priloženom videu je reportaža njemačke televizije o polavama u BiH i Srbiji, a od 5:34 minute intervju sa Stefanom Schwarzom.

Stefan Schwarz, nekadašnji je CDU-ov zastupnik u Bundestagu, a trenutno je direktor Evropskog Balkan Instituta. Tokom  90-tih godina, kao i danas priznat je zbog izuzetnih zasluga na promociji suvereniteta, neovisnosti, stabilnosti i ugleda BiH.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close