Prihvaćen apel: Robne rezerve FBiH preuzmaju mlijeko od Milkosa

Federalna vlada pozitivno je danas odgovorila na apel kojim je mljekara “Milkos” d.d. Sarajevo tražila da robne rezerve FBiH preuzmu mlijeko u tetrapaku i meki bijeli sir feta. 

Kako je obrazloženo, “Milkos” pojačano otkupljuje mlijeko, osim od svojih kooperanata, i od drugih farmera čije se mljekare ne mogu probiti do njih.

Stoga “Milkos” prihvata i prerađuje i ovo mlijeko kako ne bi propalo. Pojačan otkup dovodi do gomilanja proizvoda u “Milkosovom” skladištu, a njihov izlaz nije adekvatan količinama primljenog mlijeka, te bi zbog toga otkup od drugih farmera mogao biti obustavljen.

Rok trajanja mlijeka u tetrapaku je četiri, a feta sira šest mjeseci, što omogućava lakšu podjelu tih proizvoda u ugroženim područjima.

Vlada je, ujedno, odobrila da Federalna direkcija robnih rezervi, uz saglasnost Federalnog štaba civilne zaštite, osim sira i mlijeka, nabavi hranu, higijenske potrepštine, agregate za struju i stočnu hranu. I ovi proizvodi bi bili upućeni na ugrožena područja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close