BiHPrivreda

Olakšanje za poslodavce, ili…

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH

Olakšanje za poslodavce, ili…: Podržan Nacrt novog zakona o doprinosima

Osnovica za obračun doprinosa proširena je, osim na plaće i na naknade za obrok, prijevoz i regres

 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH juče je u formi nacrta usvojio novi zakon o doprinosima, kojim se treba postići pojednostavljanje obračunavanja i plaćanja doprinosa, kvalitetniji nadzor i jačanje financijske discipline.

 

Osnovni cilj je da, uz nižu zbirnu stopu doprinosa, i istovremeno proširenje osnovice za obračun doprinosa i povećanjem obuhvata obveznika doprinosa, uz zadržavanje neutralnog utjecaja na prihode izvanproračunskih fondova, bude smanjena rigidnost sistema doprinosa u FBiH u odnosu na zemlje u okruženju i Evropi.

 

S tim u vezi, Vlada se opredijelila da podrži stopu od 33 posto i da se toliko proširi osnovica koja će donijeti toliko prihoda koliko imaju i sada izvanproračunski fondovi. Osnovni princip je da se smanje doprinosi na bruto plaće koji su po sadašnjem zakonu 41,5 posto.

 

Osnovica za obračun doprinosa proširena je, osim na plaće i na naknade za obrok, prijevoz i regres.

 

– Zakon stvara pravnu osnova za učinkovitije evidentiranje, naplatu i kontrolu svih doprinosa za obvezna osiguranja, te za usuglašavanje obuhvata primanja na koja se plaćaju doprinosi i usuglašavanje zbirne stope na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine – mišljenja je Vlada FBiH.

 

Ukoliko Nacrt zakona o doprinosima podrži i Dom naroda na zakazanoj sjednici u četvrtak bit će upućen u javnu raspravu od 60 dana.

 

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close