LifestyleZdravlje

Lijek za borbu protiv ženskog raka mogao bi se nalaziti u spermatozoidima

Istraživanje: Lijek za borbu protiv ženskog raka mogao bi se nalaziti u spermatozoidima

Revolucionarno liječenje moglo bi pomoći hiljadama žena koje se bore s rakom reproduktivnog sistema. Spermatozoidi s lijekovima “otrovali” bi ćelije raka prije nego se rašire. Problem je što bi ovo oštetilo i zdrave ćelije.

Naučnici godinama istražuju načine da ubrizgaju toksične antikancerozne lijekove direktno u ćelije tumora, a da ne oštete zdravo tkivo. Jedna od metoda je korištenje bakterije za transport jer lako ulaze u tijelo, ali je ova tehnika relativno uspješna s obzirom na to da imuni sistem u većini slučajeva uništi bakteriju prije nego što dođe do željene destinacije.

Korištenjem sperme ovaj problem bi se mogao zaobići jer, iako je “strano” tijelo, ne napada imuni sistem žene.

Metodu su otkrili naučnici sa Instituta za integriranu nanonauku u njemačkom Dresdenu. Trenutno rade na usavršavanju tehnike s ciljem da tumor uništi a žena ne ostane trudna.

Spermatozoidi mogu biti navođeni te ući i dublje u reproduktivni sistem. U ćelije raka bi ušli kao u jajne ćelije i tada ispušta lijekove.

Tehnika je za sada testirana na spermi bikova koja je slična ljudskoj spermi i na ćelijama raka u zdjelici. Sada planiraju raditi testove na ljudskoj spermi. Ukoliko sve prođe uspješno, ovaj način liječenja raka mogao bi se uvesti za pet godina.

Klix
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close