Okončana 10. sjednica Predstavničkog doma PSBiH: RTV taksa u mjesečnom iznosu od 7,50 KM

Davanjem zakletve, na početku 10. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), Predrag Kožul je preuzeo dužnost poslanika u Predstavničkom domu PSBiH. Kožul je u Predstavnički dom ušao umjesto Vjekoslava Bevande, koji je preuzeo dužnost ministra finansija i trezora BiH u Vijeću ministara BiH.

Jučer je potvrđena Odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o imenovanju Saše Dalipagića za zamjenika ministra komunikacija i saobraćaja u Vijeću ministara BiH.
Usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović.

Na usaglašavanje Kolegiju, zbog nepostojanja entitetske većine, upućen je zahtjev poslanika Mirsada Mešića da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH razmatra po hitnom postupku.

Usvojena je Odluka o iznosu RTV takse. Prema usvojenoj Odluci, RTV taksa je u mjesečnom iznosu od 7,50 KM za svako domaćinstvo i pravu osobu na teritoriju BiH koja posjeduje radijski ili televizijski prijemnik.

Usvojen je Izvješta o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2014. godinu.

Prmiljen je k znanju Izvještaj o stanju ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini za period 2012.-2014. godine. Usvojen je zaključak da se podržavaju preporuke sadržane u Izvještaju, kao i da se traži njihova provedba.

Primljena je k znanju Informacija Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarkim francima (CHF) i mjerama poduzetim za rješavanje ovih problema.Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da, u roku od 45 dana, Predstavničkom domu PSBiH dostavi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača BiH kojim će se izričito zabraniti indeksiranje kredita u stranoj valuti, osim u EUR (kao i izmjene i dopune drugih zakonskih akata ukoliko je to potrebno).

Potvrđena je Odluka Predsjedništva BiH o učešću skupine podoficira Oružanih snaga BiH u operaciji podrške miru Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan.

Predstavnički dom PSBiH usvojio je Odluku o razrješenju i imenovanju člana Interparlamentarne grupe BiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) iz PSBiH. U skladu sa usvojenom Odlukom, umjesto Vjekoslava Bevande, u Interparlamentarnu grupu BiH u IPU iz PSBiH imenovan je Predrag Kožul.

Dom je usvojio Odluku o izmjeni Odluke o izboru članova stalnih komisija Predstavničkog doma PSBiH. U Komisiju za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH, umjesto Vjekoslava Bevande, izabran je Predrag Kožul.

Usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o izboru članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. Umjesto Vjekoslava Bevande, u Komisiju je izabran Predrag Kožul.

Usvojen je Zaključak o izmjeni zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje procedure imenovanja dva člana Ureda za razmatranje žalbi i članova podružnica u Banjoj Luci i Mostaru. Umjesto Vjekoslava Bevande, u Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH imenovan je Predrag Kožul.

www.magazinplus.eu – Parlament BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close