BiHPolitika

Oko 1.030 ljekara u Tuzlanskom kantonu potpisalo je invdividualne otkaze

Od jutros do 12 sati u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu oko 1.030 ljekara i stomatologa potpisalo je invdividualne otkaze.

Potvrdio je to za RTV Slon Admir Suljić, predsjednik štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK. Prema njegovim navodima, najveći odziv ljekara i stomatologa je u Doboj Istoku gdje je 99% ljekara potpisalo otkaze, a to nije učinio samo jedan ljekar.

U Gradačcu je individualne otkaze potpisalo 70% ljekara i stomatologa, u Srebreniku 90%, u Lukavcu 70%, u Gračanici u Dom zdravlja 90%, a u Općoj bolnici 50 %.

N1 javlja da je od 90 doktora i doktorica Doma zdravlja Živinice, njih 61 je danas potpisalo otkaz.

Kako se navodi, doktori podnose otkaz iz razloga nepotpisivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika – doktora medicine i stomatologije u oblasti zdravstva za teritorij Tuzlanskog kantona.

“Obavezujem se pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću da se neću vratiti na svoje radno mjesto ukoliko svaki od nas koji smo potpisali zajedničku izjavu o otkazu ugovora ne bude istovremeno vraćen na radno mjesto koje je obavljao do momenta potpisivanja otkaza ugovora o radu”, navodi se u otkazu.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a Admir Suljić istakao je jutros za Index.ba da je njihov osnovi zahtjev da budu socijalni partneri i da im se prizna reprezentativnost kao u svim ostalim kantonima te da potpišu kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u osam drugih kantona.

Sa sastanka je poručeno da je 1.030 doktora medicine i stomatologije od ukupno 1.119 zaposlenih u TK-u dovedeno pred svršen čin davanja individualnih otkaza. Još uvijek očekuju da se, ovim povodom, oglase Vlada i Skupština TK-a.

 

index.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close