Odzvonilo raspustu, počinje škola!

Jutros je školsko zvono pozvalo sve mališane da kroče u svoje razrede. Odzvonilo je raspustu i svi hrle u školske klupe. Danas će se susresti sa vršnjacima od kojih će im mnogi ostati zauvijek prijatelji…Djeco, sretna vam nova školska godina!

Danas počinje nastava u novoj školskoj godini za 145.000 učenika u 187 osnovnih i 92 srednje škole u RS.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijedilo je besplatne udžbenike za 21.000 učenika prvog i drugog razreda osnovne škole, a za te namjene izdvojeno je 911.000 KM.

Ove godine u 40 škola za oko 2.600 učenika biće organizovan i produženi boravak.

Ministarstvo obrazovanja FBiH odobrilo je spisak udžbenika za 2013/2014 školsku godinu koji je identičan onom od prošle godine te apeliraju na roditelje da ne nabavljaju udžbenike prije nego se konsultiraju sa učiteljima i/li nastavnicima škola.

Iz federalnog budžeta ove godine osigurana su sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike iz porodica u stanju potrebe, a u tim aktivnostima sudjeluju svi kantoni u FBiH.

Povodom početka nove školske 2013/2014. godine federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić uputio je čestitku učenicima i roditeljima, učiteljima i nastavnicima, kao i zaposlenicima u školstvu i poželio im što bolji uspjeh u radu te sticanju novih znanja i sposobnosti.

Dodao je da je na odraslima obaveza da predano i intenzivno rade na osiguranju kvalitetnijih uvjeta obrazovanja i pružanju jednakih šansi svakom djetetu za potpun razvoj njegovih mogućnosti, sposobnosti i ukupnih potencijala, a zajednički cilj je naučiti dijete kako će ući u svijet odgovornosti, prijateljstva i odraslih, spremno da se nosi sa životnim problemima i izazovima.

 

Cijene udžbenika

Cijena jednog udžbenika za osnovnu školu u izdanju Zavoda za udžbenike je u prosjeku 7,50 KM, a radne sveske 5,50 KM, izuzev udžbenika koji sadrže CD kao dodatno nastavno sredstvo ili onih koji se koriste dvije godine, odnosno za dva razreda.

Osnovci će učiti iz novog udžbenika „Geografija“ za 9. razred kao i prateće radne sveske, a u Zavodu za udžbenike očekuju da i ti udžbenici biti u knjižarama narednih dana.

Za osnovnu školu završene su i adaptacije i korekcije na udžbenicima za Prirodu i društvo za 3., 4. i 5. razred i na udžbenicima i zbirkama zadataka iz Hemije za 8. i 9. razred.

Planom izdavanja bili su predviđeni novi udžbenici „Osnovi informatike“ za 6.,7., 8. i 9. razred.

Međutim, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su saopštili da će se u narednoj školskoj godini koristiti važeći udžbenici, odnosno oni koji su korišteni u školskoj 2012/13. godini zbog nedovoljno vremena da se sprovedu sve neophodne procedure za davanje saglasnosti za nove udžbenike do početka školske godine.

Ministarstvo prosvjete i kulture pozvalo je roditelje da kupuju isključivo udžbenike sa spiska obaveznih, dok će učenici prvog i drugog razreda dobiti besplatne udžbenike.

Oko 10.200 đaka prvaka na klupama će prvog dana nastave čekati Prva knjiga, a komplet udžbenika dobit će učenici drugog razreda osnovne škole.

Kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi prilikom kupovine udžbenika za učenike viših razreda osnovne škole, u resornom ministartsvu su objavili i Katalog udžbenika za školsku 2013/2014. godinu.

Katalog se sastoji od dva spiska: spisak obaveznih udžbenika i spisak neobaveznih udžbenika, s tim da nastavnici ne mogu insistirati na tome da učenici kupuju i u nastavi koriste udžbenike sa spiska neobaveznih udžbenika.

S obzirom da je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo javno preduzeće, menadžment Zavoda se odlučio za još jedan korak s ciljem sigurnosti u vidu hologramske zaštite koja će se naći na svim udžbenicima koje oni štampaju.

Uvođenje ovih zaštitnih mjera nije utjecalo na promjenu cijena udžbenika, koje su na istom nivou kao i prošle godine.

Nema tehnološkog viška u školama 

Uprkos smanjenju broja učenika nastojao se zadržati  broj zaposlenih u obrazovanju na način da se vrši dopuna norme nastavnika u školama na nivou aktiva direktora tako da nećemo imati tehnološkog viška u školama u školskoj 2013/14.godini, izjavio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija nakon sastanka sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Draganom Gnjatićem.

Sastanak je održan povodom početka nove školske godine kako bi se rezimiralo učinjeno do sada i razmotrili načini unapređenja međusobne saradnje. Ministar Mutabdžija i predsjednik Sindikata Gnjatić poželjeli su  srećan početak školske godine učenicima i nastavnicima, ističući da će saradnja škola i nastavnog osoblja ostati na visokom nivou.

Na sastanku je razgovarano o izmjenama i dopunama zakonskih rješenja u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja kao i donošenju određenih podzakonskih akata.

Konstatovano je da predstavnici sindikata trebaju biti uključeni u donošenje svih zakonskih propisa u oblasti obrazovanja.

Ministar Mutabdžija rekao je da će u novoj školskoj godini u osnovnim školama biti 1.500, a u srednjim školama 1.800 učenika manje nego prošle godine što je zabrinjavajući podatak.

„Svjestan sam da su prosvjetni radnici nezadovoljni visinom primanja, ali u ovoj godini fokus na tome da nastavnici sačuvaju radna mjesta“, rekao je ministar Mutabdžija napomenuvši da je plata za nastavnike u osnovnim školama 944 KM, a u srednjim 1.040 KM.

BUKA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close