Obrazovanje važan nosilac napretka Roma

Romi u BiH svjesni su da je obrazovanje glavni nosilac napretka te populacije i da bez njega nema budućnosti, ali naglašavaju da se ne smiju zanemariti ni problemi koje imaju u oblasti zapošljavanja, zdravstvene zaštite i stambenog zbrinjavanja.

Predsjednik Udruženja Roma “Naše sunce” iz Visokog Mujo Musić smatra da je nedovoljan pristupa obrazovnom sistemu, prvenstveno zbog loše ekonomske situacije, jedan od osnovnih problema te populacije, a podrška vlasti romskoj populaciji u svim oblastima slaba.

– Država ima tačne podatke o tome koliko je Roma obuhvaćeno obrazovnim sistemom i zna koliko treba ulagati. Međutim, to su nedovoljna sredstva. Roditelji romske djece većinom su u stanju socijalne potrebe, nemaju primanja. Jedva preživljavaju, pretražujući kontejnere i divlje deponije – kazao je.

Navodi da te i druge probleme romske populacije putem raznih projekata pokušavaju riješiti udruženja, zajedno s lokalnim privrednicima.

– Teška je situacija. Ako je ne prepoznaju i ako ne žele da pomognu, mnogi učenici će se povući iz obrazovnog sistema. To niko ne bi želio da se desi jer bez obrazovanja za njih nema budućnosti – kaže.

Stoga se romski nevladin sektor nada da će nadležni organi uložiti dodatni napor da bi se smanjio broj romske djece na ulicama, a povećao broj onih koji su uključeni u obrazovni sistem.

– Romska populacija suočava se s mnogobrojnim problemima u oblasti obrazovanja jer kantonalna resorna ministarstva u proteklom periodu nisu imala dovoljno sluha za podršku toj djeci koja su ili nisu uključena u obrazovni sistem – kazao je predsjednik NVO Centar za podršku Roma “Romalen” iz Kaknja Mujo Fafulić.

Ističe najavu iz Federalnog ministarstva obrazovanja da će, u okviru školske 2013./2014., izdvojiti novac za socijalno ugroženo stanovništvo, u koju su uključeni i pripadnici romske populacije, i na taj način pomoći romsku populaciju u ublažavanju problema koje imaju u oblasti obrazovanja.

– Veliki broj romske djece u BiH izložen je prosjačenju i skitnji, a trebalo bi da budu u školskim klupama. Očekujemo da će, zahvaljujući ovome, problemi Roma u oblasti obrazovanja na neki način biti ublaženi – kazao je Fafulić.

Osim u oblasti obrazovanja, romski nevladin sektor prepoznao je kao prioritetne za romsku populaciju u BiH i rješavanje problema u zapošljavanju, stambenom zbrinjavanju i zdravstvenoj zaštiti.

Tako je prema rezultatima istraživanja iz 2008. godine koju je uradio romski nevladin sektor, u BiH zaposleno manje od pet posto romske populacije.

– Razlog za to je prvenstveno činjenica da, zbog predrasuda poslodavaca, rijetko pronalaze posao kako u privatnom tako i u javnom sektoru. I zbog niskog stepena obrazovanja, Romi nemaju priliku da budu ravnopravni konkurenti ostalima koji se prijavljuju na javne pozive ili konkurse koje objavljuju poslodavci – kaže on.

Fafulić ističe podatak da u Kaknju i Visokom živi oko 5.000 pripadnika romske populacije. U javnom sektoru u općini Kaknju zaposleno je 14 Roma. To je oko pola posto od ukupno 300 romskih obitelji koliko ih živi na tom području. U Visokom su 32 Roma zaposlena u javnom sektoru što je oko jedan posto od ukupnog broja te populacije.

Prvenstveno zbog nedovoljne informiranosti i/li neprosvijećenosti, veliki broj Roma u BiH ne ostvaruje ni pravo na zdravstvenu zaštitu ili na zdravstveno osiguranje.

– Djeca predškolskog uzrasta i ona uključena u obrazovni sistem ne ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje jer njihovi roditelji nisu informirani ili nemaju novac da bi nabavili dokumenta neophodna da bi djecu zdravstveno osigurala.

Stoga se traži pomoć od romskog nevladinog sektora za rješavanje problema zdravstveno neosigurane djece koja imaju pravo i mogućnost da se, u skladu za zakonom u FBiH, zdravstveno osiguraju – kaže predsjednik NVO Centar za podršku Roma “Romalen” Mujo Fafulić.

Prema podacima romskog nevladinog sektora, trenutno u BiH ima 80.000 do 100.000 Roma, dok su akcioni planovi za stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu izrađeni prema brojci od oko 76.000 Roma.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close