Botonjić: Novi nameti umjesto rasterećenja privrede

Inicijativu federalnog ministra Ljerka Ivankovića-Lijanovića za uvođenje poreza na topli obrok i prijevoz, kako bi se stabiliziralo stanje u javnim fondovima, prije svega penzionom, u Privrednoj komori Zeničko-dobojskog kantona doživljavaju kao “zamjenu teza i dodatno opterećenje privrede”.

Umjesto uvođenja novih nameta, u Privrednoj komori predlažu niz mjera koje bi mogle u kratkom roku polučiti dobre rezultate. Neophodno je, tvrde, da inspekcija bude efikasnija i učinkovitija na suzbijanju rada na crno, da se bez izuzetaka disciplinuje plaćanje doprinosa te da Fond PIO nastavi započete reforme i po uzoru na Hrvatsku uvede drugi dobrovoljni stub penziono-invalidskog osiguranja.

– Ukoliko bi se ove tri mjere riješile, tvrdimo da bi to značajno poboljšalo status penzionera. Pokušaji da se uvedu porezi i doprinosi na prijevoz radnika i topli obrok, te da se poveća stopa izdavajanja za PIO, neće donijeti rezultate već će dodatno oslabiti i ovako teško stanje u privredi – kaže predsjednik Privredne komore ZDK, Šefkija Botonjić, prenosi BiznisMonitor.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close