BiH i Zenica postaju centar nogometne Evrope

Jučerašnjom generalnom probom ceremonije svečanog otvaranja Trening centra Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, koja je održana u 17 sati, bh. „Kuća nogometa” potvrdila je da je sve spremno za današnju službenu ceremoniju otvaranja ovog poklona od Evropske i Svjetske nogometne federacije- UEFA-e i FIFA-e, koja počinje u 11,30 sati

Podsjetimo, radovi na izgradnji TC NS BiH počeli su još 19.03. 2011., po planu su trebali biti okončani 31. januara prošle, ali su, eto, završeni ove godine. Ali, po najavi, prve bh. selekcije u njega će ući i početi ga koristiti tek u proljeće naredne godine, mada je sve spremno koliko danas da primi buduće korisnike.

U početku će to, uglavnom, biti mlađe bh. selekcije, jer naš A-tim ne planira do Svjetskog prvenstva u Brazilu pripreme za svoje utakmice izmještati iz Sarajeva. Procjena je se da su gradnja i opremanje koštali oko 10 miliona KM, od čega je UEFA iz svog projekta „Het-trik” osigurala čak oko 8 miliona KM, mada je prvobitno bila obećala samo 2,5 miliona švajcarskih franaka.

Zato je i razumljivo da će čast da otvori TC NS BiH pripasti predsjedniku UEFA-e Francuzu Mišelu Platiniju (Michel), zajedno s našim predsjednikom Elvedinom Dinom Begićem, koji će ovom, nekada velikom svjetskom nogometašu danas uručiti dvije zahvalnice- jednu kao predsjedniku UEFA-e, a drugu kao članu Izvršnog odbora FIFA-e, koja je, također, projektom „Gol”, za gradnju ovog centra donirala 600.000 američkih dolara.

Ostatak novca osigurao je NS BiH i općina Zenica, koja je, po ugovoru s NS BiH, potpisanim još 31. oktobra 2007. godine, besplatno dala na korištenje zemljište, koje će NS BiH koristiti 30 godina. Predviđena je i mogućnost produženja na još, maksimalno, 15 godina. Zenica je i osigurala sve potrebne dozvole, priključke, razrješila imovinsko-pravne odnose s vlasnicima zemljišta za izgradnju novog puta u dužini od 800 m, koji je prošlog mjeseca i asfaltiran.

– Želimo da to bude događaj dostojan i samog značaja koji će TC NSBiH imati za nogomet, NS BiH, grad Zenicu, ali i cijelu državu- kazao nam je prošle sedmice generalni sekretar NS BiH Jasmin Baković, koji je, prilikom posjete Centru, istakao da su pozvali oko 250 zvanica. Među njima i sve predsjednike i generalne sekretare nogometnih asicijacija iz okruženja, dok je akreditirano i oko 60 novinara i fotoreportera

Sadržaji za vrhunski ugođaj nogometaša

U toku prve faze gradnje Centra, urađena su dva terena normalnih dimenzija, s prirodnom i  umjetnom travom, dok je pripremljen i prostor za izgradnju terena za futsal. Sagrađena je i natrkrivena tribina s 1.500 sjedećih mjesta i u njenoj utrobi mini-hotel od 28 dvokrevetnih soba, restoran, vešeraj, svlačionice… Jednostavno, sve što je potrebno za rad i odmor jedne sportske, odnosno nogometne selekcije.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close