Održana Prva sjednica Savjeta Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće

U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu danas je održana prva sjednica Savjeta Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, čiji je zadatak koordinacija usmjeravanja sredstava i njihove pravedne raspodjele, te davanje savjeta Upravnom odboru i direktoru Fonda.

Na čelu Savjeta je premijer Federacije BiH, a članovi su premijeri Sarajevskog kantona Muhamed Kozadra, Zeničko-dobojskog Munib Husejnagić, Posavskog Marijan Oršolić, Unsko-sanskog Hamdija Lipovača, Tuzlanskog Bahrija Umihanić i Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, predsjednici Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić i Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlementa FBiH Safet Softić i Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović, predstavnici Saveza općina i gradova FBiH – načelnici općina općina Domaljevac-Šamac Željko Josić Zenice Husejin Smajlović.

Svi oni su prisustvovali sjednici Savjeta, izuzev još jednog člana – predstavnika nevladine organizacije – kojeg će, na prijedlog Zajedničke komisije za izbor i imenovanje Parlamenta FBiH, imenovati Predstavnički dom.

Na ovoj konstituirajućoj sjednici Savjeta, u čijem je radu učestvovao i privremeni direktor Fonda Jasmin Jaganjac, razmatrani su mogući modeli i kriteriji za distribuiranje financijske pomoći ugroženim područjima.

Ocijenjeno je da je ključno što prije sanirati oštećene i izgraditi nove umjesto porušenih stambenih objekata. U tom cilju je dogovoreno da načelnici općina u kojima su evidentirane štete na stambenom fondu u sljedeća tri dana dostave konkretne podatke o broju stradalih objekata. Na osnovu toga će biti izrađeni kriteriji o raspodjeli pomoći iz Federalnog fonda.

Očekuje se da bi ti kriteriji trabali biti gotovi u sljedećih desetak dana, kako bi odmah nakon toga pomoć počela stizati do ugroženih područja.

Danas je, također, razgovarano o saniranju infrastrukturnih objekata, prije svega komunikacija, te šteta koje je pretrpjela privreda i o potrebi očuvanja radnih mjesta.

Nakon današnje sjednice, članovi Savjeta Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH otišli su u Federalni parlament kako bi prisustvovali vanrednoj sjednici Doma naroda, na čijem je dnevom redu Informacija o pruženoj pomoći i sanaciji šteta na područjima ugroženim drugim valom poplava što su ljetos zadesile Bosnu i Hercegovinu, odnosno Federaciju BiH.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close