Održana predstava “islamofobija” u izvedbi udruženja “Confero”

Sinoć je u Gradskom kinu Visoko održana premijera predstave “Islamofobija ili Smijem li reći ko sam?” u izvedbi visočkog udruženja “Confero”.
U ovoj predstavi se radi o dokumentarističkom istraživanju Rasima Pavice.
U predstavi “Islamofobija ili smijem li reći ko sam!” igraju Faris Pinjo, Džana Dišalari, Kemal Kovo, Emina Karamehić, Belmin Zukan i Selma Mustagrudić u režiji Rasima Pavice, dok tehničko vodstvo pripada Ademu Bajtareviću.

ZBOG ČEGA ISLAMOFOBIJA?
U 176 pisama, 17 video zapisa i 12 tonskih, muslimana i nemuslimana koji su mi slali svoje doživljaje i stavove o islamofobiji uviđam i činjenicu zbog koje se odlučujem na ovaj korak, scensko prikazivanje. Neosporiva činjenica koja proizilazi iz svih zapisa, je ta, da se i dalje mnogi boje islama…

SMIJEM LI REĆI KO SAM?
Postoje i one grupe koje su svjesne sebe i svog vjerskog identiteta, ali su u strahu da kažu ko su, upravo zbog ponašanja okoline, zakonskih regulativa, načina odgoja i međuljudskih odnosa. Zbog toga odlučujem nazivu Islamofobija pridružiti i naziv Smijem li reći ko sam? To činim i zbog sredine iz koje potičem, jer uviđam da je mnogo osoba koje se stide reći ili boje javno iskazati svoj vjerski identitet. Tu svakako ne spadaju oni koji se busaju u prsa i iz cijelog grla zaklinju Bogom Uzvišenim, a pri tome krše osnovna moralna načela.

Ulaznice možete nabaviti u prostorijama Udruženja “Confero” po cijeni od 5 KM.

Repriza će uslijediti u danas, 15. marta, također u 20.00 sati.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close