Odluke Vlade ZDK

Vlada Zeničko dobojskog kantona će istrajati na provođenju Programa mjera štednje,koji uključuje i smanjenje plata direktorima javnih preduzeća i ustanova,izjavio je danas premijer Miralem Galijašević.
Na pres konferenciji povodom dvije ovosedmične sjednice,premijer Galijašević je ukazao, da Agencija za privatizaciju ima posla,ali sa manjim brojem uposlenih.
Kantonalna agencija za privatizaciju,koja u ovoj godini iz budžeta može računati na oko 400 hiljada maraka, ima svoju zakonsku obavezu praćenja potpisanih ugovora, te drugih poslova,ali je pitanje sa koliko izvršilaca,kojima se inače duguje 9 plata.Osim toga,prema riječima premijera Miralema Galijašević,razmatra se i pripajanje Agencije Ministarstvu privrede.
Nije riješeno ni pitanje korištenja oko 5 miliona maraka sa tzv. Eskrou računa.
Vlada je ove sedmice razmatrala i Strategiju za mlade,koja će biti redivirana,a programom sredstava za ustanove kulture predviđeno je izdvajanje 3,2 miliona u ovoj godini. Na današnjoj sjednici razmatrani su i izvještaji o radu Kantonalnog suda,Tužilaštva i Pravobranilaštva kao i Zavoda za pravnu pomoć za prošlu godinu. Vlada će u okviru raspoloživih sredstava pomagati nezavisan rad pravosudnih ustanova,kazao je premijer.
Vlada prati i provođenje Programa mjera štednje.Resorni ministri su u obavezi komunicirati sa članovima UO i NO javnih preduzeća i ustanova.
Ostaje obaveza smanjenja plata direktora,a ukoliko do toga ne dođe,bit će odgovorni Upravni i Nadzorni odbori,koji inače podnose izvještaje ministarstvima.
Resorni ministar Himzo Smajić je saopćio da je usvojena odluka o dodjeli koncesije na termalnu vodu Akvatermu Olovo.Ugovor bi trebao biti potpisan u narednih 60 dana.
Vlada je za „malu školu“ u okviru transfera za predškolski odgoj izdvojila 450.000 maraka,za 25 ustanova,odnosno 3.515-oro djece.

rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close