Medijski megafoni, politički suncokreti i izbori u visočkoj SDA

Za danas, nikad javno zakazna Izborna skupština OO SDA Visoko, medijski najavljivana iz nezvaničnih i pouzdanih izvora, a nakon dvodnevnih “usaglašavanja stavova u partijskoj Centrali”: neće biti održana danas, a kada će – to još niko ne zna.

Još jučer su medijski megafoni pošli odašiljati, pomirbenijim tonovima, i to po prvi puta od započete izborne procedure, određene informacije o izbornom procesu unutar visočke SDA. Svjesno ili ne, izšireg se počelo, onako domaćinski i poimenice objavljivati tko je u kom mjesnom odboru predsjednik, i tko su predsjednički kandidati  tih mjesnih odbora.
Mogli smo čitati i analitičke osvrte o “svejednosti ko god da pobjedi”, po principu “okruglo, pa na ćoše”, a sve sa ciljem da se javnost pripremi za informaciju kako je izborna kampanja ušla u pat poziciju, kazano šahovskom terminologijom.

Još jučer se znalo da izbora u visočkoj SDA neće biti danas. To je jasna i precizna direktiva iz partijske Centrale. Sa takvim spoznanjem, a samo dan prije zakazane Izborne skupštine, pokušala se izmanifestirati transparentnost rada i demokratska principijelnost u izbornom procesu.

“Poštovani, obavještavam Vas da je Izborna skupština OO SDA Visoko odgođena. O novom terminu bit ćete blagovremeno obavješteni.”– sadržaj je poruke prispjele svim delegatima Izborne skupštine OO SDA Visoko.

Na adresu partijske Centrale, a povodom izborne procedure u visočkoj SDA, do jučer je prispjelo preko 200 primjedbi i prigovora. Sve se odnose na proceduralne aktivnosti koje je predvodio dosadašnji predsjednik OO SDA Visoko, i jedan od predloženih kandidata za novog predsjednika Halim Zukić.

S druge strane, ma koliko se pokušavala javnosti ponuditi  priča o širini izbornog fronta, i navodnoj kandidaturi Mirze Ganića, Osmana Suše za potencijalne predsjednike OO SDA Visoko, a prešućivanje da je u Centralu poslat Zlatko Handžić kao jedan od kandidata – ta činjenica govori o loše odrađenom zadatku medijskih megafona ili nevješto pripremljenoj informaciji u taboru koji službeno organizira i priprema Izbornu skupštinu visočke SDA.

Skoro će godina, ako već nije i prošla, kako je visočka SDA napukla na relaciji – između Halima Zukića i Nermina Kadrća. Taj jaz se produbio onog trenutka kada se općinska načelnica Amra Babić  oglušila na pokušaje partijskog dicipliniranja – dirigiranja s “mindera” iznad Gradske kafane “Partizan”.
Bolji poznavaoci ovdašnji prilika znaju da se taj “tihi rat” vodi svim raspoloživim, dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima. Samim tim, u takvom duhu i raspoloženju se vodi  izborna procedura u visočkoj SDA.
Iako se imao dojam da Halim Zukić drži “stvari pod kontrolom”, i da će uspjeti formalno-pravno završiti započeti posao – vlastiti reizbor u OO SDA Visoko: “grešku u koracima”, očigledno je napravio.
Politički suncokreti oko njega, u isto vrijeme su bili izvor informacija “drugoj strain”, ali i javnosti. Duže vrijeme, po kuloarima se hvale “novi partijski članovi” kako postaju dio “historijskih promjena” u visočkoj SDA, a da istovremeno im se nude egzistencionalna rješenja.
S druge strane, stari i provjereni partijski članovi po mjesnim odborima su ignorisni u izbornom procesu, te su kao radoznalci propitivali zašto ih se zanemaruje.
Izbori po mjesnim odborima svih mjesnih zajednica na adresi OO SDA Visoko, možda imaju svoju smislenost ali u ovakvim okolnostima su izazvali sumnju u regularnost.

Da pojedostavimo do kraja. Halim Zukić ili Nermin Kadrić pitanje je sada za sve delegate Izborne skupštine visočke SDA.
Halim Zukić je formalno-pravno osigurao reizbor, ukoliko se odži Izborna skupština na način kako ju je pripremao.
Nermin Kadrić vjeruje da je politička – SDA javnost na njegov strani. Da bi u regularnoj proceduri dobio podršku iznad 60% izbornog tijela.
Amra Babić i Zlatko Handžić su kandidati koji nisu planirani da budu na čelu OO SDA Visoko.
Amra Babić bi to mogla lahko biti. Ne treba isklučiti mogućnost partijskog “Povjerenstva” u SDA Visoko, ako se nerdnih dana ne pronađe kompromisno rješenje.
Nermin Kadrić i Amra Babić su “opoziciona” strana u visočkoj SDA. Zlatko Handžić je igrač Halima Zukića.

Kako god da završi ova politička “safunica” u visočkoj SDA, već sada je izvjesno da “visočka vladajuća partija” ima velikih problema, dugotrajnijeg karaktera. U ovakvim prilikama inat čini svoje. A sa inatom je svako ishodište “korak naprijed, dva koraka nazad”.

M.H. – magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close