Odgođena suspenzija IPARD fondova za BiH: Rok za dogovor 81 dan

Europska unija je, kako saznaje ekapija.ba, odgodila suspenziju IPARD fondova namijenjenih ruralnom razvoju BiH. Radi se o dva projekta odobrena sektoru poljoprivrede iz IPA državnih programa pomoći u 2008 “Podrška poljoprivrednoj politici i strukturama usklađenih sa IPARDOM” i IPA 2010 “Pilot podrška mjerama za IPA ruralni razvoj u BiH”.

Period suspenzije je tako dodatno produžen za 81 dan (od 28. lipnja/ juna do 17. rujna/septembra 2013. godine) čime je EU još jednom izišla  u susret BiH. Podsjetimo, razlog suspenzije ove bespovratne pomoći od 5 milijuna eura, koja ima za cilj jačanje bh. poljoprivrede, je taj što se predstavnici vlasti nisi mogli dogovoriti o uspostavi struktura koje su potrebne za povlačenje ovih sredstava. Europska unija naime zahtijeva da se IPARD strukture kao i u svim članicama Unije moraju uspostaviti  na državnoj razini, no predstavnici iz RS-a su tražili da to bude na entitetskim razinama.

Nakon dugogodišnjeg zastoja koje su BiH dovele do užasnog kašnjenja u uspostavi ovih struktura, bez kojih ne možemo povlačiti bespovratna sredstva za ruralni razvoj EU je početkom prošlog mjeseca odlučila suspendirati sredstva i najavila da će nastavak pružanja pomoći biti omogućen tek onda kada nadležne institucije u Bosni i Hercegovini postignu sporazum o otvorenim pitanjima.

Tek nakon toga resorni ministri su krenuli u rješavanje otvorenih pitanja koja su do tog dana bila “nerješiva”.

Na sastanku održanom sredinom prošlog mjeseca resorni ministri sa državne i entitetskih razina donekle su usaglasili stavove i dogovorili način i dinamiku izrade Nacrta strateškog plana ruralnog razvoja BiH kojim će se osigurati okvir sa definiranim ciljevima ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini. Što se tiče usuglašavanja prijedloga modela IPARD operativne strukture dogovoreno je da se pripremi zajednički prijedlog modela.  

D.Kozina

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close