Nacionalni parkovi iz BiH u nominaciji za certifikat za održivi turizam

Predsjednici Hrvatske Ivo Josipović, Slovenije Borut Pahor i Makedonije Gjorge Ivanov podržali su projekt Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) “Parkovi Dinarskog luka“, u okviru kojeg bi se do kraja 2014. godine trebalo ujediniti oko 80 parkova iz regije, među kojima je osam nacionalnih parkova i zaštićenih područja iz BiH.

Voditeljica za komunikacije projekta “Parkovi Dinarskog luka“ iz WWF-a Petra Boić Petrač u razgovoru za Fenu naglasila je da prvi put nakon ratnih zbivanja u bivšoj Jugoslaviji, toliki broj ljudi zaposlenih u zaštićenim područjima učestvuje u projektu važnom za cijeli region.

BiH u ovoj projektu učestvuje sa nacionalnim parkovima Kozara, Sutjeska i Una, te zaštićenim područjima Bijambare, Hutovo blato, Blidinje, Skakavac i Vrelo Bosne.

Umrežavanje svih zaštićenih područja regije, te izgradnja kapaciteta i edukacija zaposlenika u parkovima cijele regije su prva dva cilja ovog projekta.

Dinarski luk svojom ljepotom, geografskim položajem i biološkom raznolikošću ne zaostaje za Karpatima, Alpama ili bilo kojom poznatom svjetskom ekoregijom.

“Iz tog razloga treći cilj je razvoj brenda ‘Parkovi Dinaridi’, s kojim želimo otvoriti oči ljudima svijeta i ukazati na to kakvu prekrasnu bioraznolikost imamo u našoj regiji. Naime, željeli bismo da regija Dinarskog luka jednog dana bude sinonim za održivi turizam”, kaže Boić Petrač.

Zbog toga je WWF u saradnji sa Europark federacijom, koja umrežuje parkove u Evropi, izabrao 15 parkova regije, koji trenutno prolaze kroz proces dobijanja Europarkovog certifikata za održivi turizam.

“Među tim parkovima su dva bh. nacionalna parka Kozara i Una, a taj proces će sigurno potrajati u najboljem slučaju godinu i šest mjeseci. Tako će Una sigurno do kraja 2013. godine biti spremna za predaju nominacije, a Kozara će najvjerovatnije malo kasniti”, istakla je.

Na osnovu toga do 2015. godine, prema procjeni WWF, u regiji će sedam parkova u regiji imati certifikat Europarka, koji donosi bogatije turiste, a parkovi će biti stavljeni na mapu parkova Provanse (regija u jugoistočnoj Francuskoj) i Velike Britanije.

Navodeći da dobijanje ovog certifikata košta, kaže da se to pokriva djelimično putem projekta “Parkovi Dinarskog luka“, a djelimično se traže sredstva pri nadležnim ministarstvima u svakoj od zemalja.

Dodaje da nisu u pitanju velika sredstva i da se svi trebaju osjećati da su doprinijeli tome da njihov park dobije certifikat za održivi turizam.

“Niko ne može reći da će taj certifikat donijeti novac, jer to nije fondacija, park neće biti finansiran kroz ovaj certifikat. Ali će zahvaljujući ovom certifikatu park biti stavljen na evropsku mapu, pomoću koje širi krug turista koji na primjer inače u BiH ne dolaze sada će doći jer znaju da i park Una postoji. To su parkovi koji imaju izuzetno riješen komunikacijski sistem i u kojem se vodi računa o lokalnom biznisu”, kazala je Boić Petrač.

Projekt “Parkovi Dinarskog luka“ započeo je prošle godine u januaru, a trajat će do kraja 2014. godine.

Trenutno se pregovara sa nadležnim ministrima iz regije da potpišu svoje obaveze prema zaštiti prirode u narednih pet godina, a koji će se, kako je potvrdila u razgovoru za Fenu Boić Petrač, okupiti na konferenciji u novembru u Crnoj Gori, gdje bi trebao doći i evropski komesar za zaštitu prirode i okoliš Janez Potočnik.

Osim predsjednika Hrvatske, Slovenije i Makedonije WWF u narednom periodu nastojat će dobiti podršku i drugih predsjednika zemalja regiona da također podrže projekt umrežavanja parkova i zaštićenih područja regiona.

S obzirom da BiH od svih zemalja regiona ima najmanje zaštićenih područja u odnosu na bogatstvo koje ima, veoma je značajno da Vlada Federacije BiH i Vlada Republike Srpske doprinesu da se pronađu i registriraju nova zaštićena područja.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close