Kultura

Od prve sjednice Parlamenta BiH prošlo je 26 godina: Od “formalnosti” do istinske državne institucije

Prvim sjednicama su često prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH (Foto: EPA-EFE)

Prva poslijeratna ujedno i inauguralna sjednica Parlamentarne Skupštine BiH je održana na današnji, dan 5. oktobra 1996. godine, u potpuno drugačijim okolnostima nego danas.

No, iako su pojedini tada predviđali da će djelovati formalno vremenom je postala jedna od najznačajnijih institucija Bosne i Hercegovine.

Na izborima u septembru 1996. godine kao i na onima iz 1990. najviše glasova su osvojile SDA, SDS i HDZ. Iz Federacije BiH u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izabrano je 28 poslanika, od čega iz SDA 16, iz HDZ-a osam, iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu dva, te sa Združene liste BiH (SDPBiH, UBSD, HSS, MBO, Republikanci) također dva. Od 14 poslanika iz RS-a, devet je bilo iz SDS-a, tri iz SDA i dva iz Saveza za mir i progres.

Prva svečana ujedno i konstituirajuća sjednica je održana u Sarajevu, u zgradi Narodnog Pozorišta a osiguravale su ih snage IFOR-a. Tom prilikom je održana i inauguracija članova novog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića i Krešimira Zubaka. Treći član predsjedništva Momčilo Krajišnik kao i delegati iz srpskog naroda su odbili prisustvovati svečanosti pod izgovorom da im je u Sarajevu ugrožena sigurnost.

Na sjednici je potpisana i svečana izjava i kojoj je stajalo:

“Obavezujem se da ću savjesno obavljati dužnosti koje su mi dodijeljene, da ću podržavati i braniti Ustav Bosne i Hercegovine, da ću u potpunosti provoditi Mirovni sporazum, promovirati ljudska prava i osnovne slobode i štititi interese i ravnopravnost svih naroda i građana.”

Sjednici je prisustvovao i tadašnji visoki predstavnik Carl Bildt koji je označio taj događaj kao novu prekretnicu u historiji Bosne i Hercegovine ali je i žestoko kritikovao izostanak srpskih predstavnika.

Sjednice su se potom naizmjenično održavale u zgradi Zemaljskog muzeja u Sarajevu te Elektrotehničkog fakulteta u Lukavici. Prva zasjedanja su obilježile velike tenzije pa se i sam kontinuitet održavanja smatrao za veliki uspjeh.

Vremenom su tenzije popuštale pa je tako dolazilo i do aktivnijeg rada, donošenja zakona i međunarodnih sporazuma. Ono što je bilo ključno je činjenica da je skupština “zaživjela” iako su mnogi očekivali da će djelovati samo formalno u konačnici je postala istinska državna institucija.

klix

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close