-TopSLIDEBiHPolitika

Čovićev portal HMS vratio “trojku” u realnost: “Možete u vlast, ali morate ispuniti DVA KLJUČNA USLOVA!”

ČOVIĆEV PORTAL VRATIO “TROJKU” U REALNOST: “Možete u vlast, ali morate ispuniti DVA KLJUČNA USLOVA!”

Šutalo najavljuje da bi HDZ BiH u državnom parlamentu mogao imati čak 5”moguće i 6” poslanika. Navija i da SNSD dobije osam poslanika, što bi bio blok stranaka “bez kojih je nemoguće formirati vlast na nivou države”.

“Ukoliko Konaković, Nikšić i Forto, uistinu žele formirati vlast sa HDZ-om BiH i SNSD-om, kako tvrde, a izbaciti SDA iz vlasti, morat će prihvatiti dva uslova HDZ-a. 

Prvi je u Parlamentu BiH podržati izmjene Izbornog zakona BiH prema presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, a to znači osiguranje izbora legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u Federalnom domu naroda i Predsjedništvu BiH, kao i presuda Evropskog suda za ljudska prava kako bi se osiguralo da se svi mogu kandidirati u te institucije. 

Drugi uslov je prihvatiti da HDZ BiH predloži predsjedajućeg Vijeća ministara i da dobije tri ministarska i tri mjesta zamjenika ministara, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara, te trećinu rukovodećih pozicija u državnim institucijama i agencijama”, piše Milan Šutalo, urednik portala HMS, inače vrlo blizak lideru HDZ-a Draganu Čoviću. .

Šutalo najavljuje da bi HDZ BiH u državnom parlamentu mogao imati čak 5”moguće i 6” poslanika. Navija i da SNSD dobije osam poslanika, što bi bio blok stranaka “bez kojih je nemoguće formirati vlast na nivou države”.

Sa Trojkom, piše on dalje, to bi bilo 25 ruku – “dakle stabilna većina”.

“Sarajevska trojka svjesna je da će to biti ključni preduslovi za koaliranje s HDZ-om BiH. Postignu li partneri sporazum s vodećom hrvatskom strankom, to će podrazumjevati i podršku Denisa Bećirovića koji je izabran i njihovom podrškom za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH prijedlogu da na čelu Vijeća ministara bude kadar HDZ BiH. 

Za takav prijedlog, sasvim izvjesno glasat će i srpska članica Predsjedništva BiH SNSD-ova Željka Cvijanović. Antihrvatski i antiustavni član Predsjedništva BiH Željko Komšić već je najavio kako će se usprotiviti takvom prijedlogu. 

On može glasati protiv i, uložiti veto, proglasiti da je time ugrožen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda. Po Ustavu BiH Komšićev veto treba potvrditi dvotrećinska većina hrvatskog kluba Federalnog doma naroda, što se naravno neće dogoditi, jer Komšić nije predstavnik Hrvata, budući ga oni nisu većinskom voljom izabrali. 

U tom slučaju odluka Predsjedništva BiH stupit će na snagu, što će biti još jedna potvrda da Komšić u Predsjedništvu BiH nema nikakvu samostalu moć”, zaključuje Šutalo u tekstu za portal HMS.

SB 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close