Od kontrolisanih 20 objekata na području HNK i ZHK zapečaćeno 15 objekata

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su jučer i danas (30. i 31.10.2013. godine) izvršili kontrolu 20 objekata na području Čapljine, Međugorja, Ljubuškog i Gruda i  zbog utvrđenih nepravilnosti zapečatili  15 objekata. Zbog rada bez odobrenja u Međugorju je zapečaćeno 11 objekata. U toku kontrole inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 30.10.2013. godine u srijedu zapečatili pansion „Zoka“, dok je pansion bez naziva u ulici Bijakovići b.b zbog  70 gostiju koji su koristili usluge noćenja zapečaćen u četvrtak 31.10. 2013. godine, nakon što su gosti napustili pansion.

Kada su inspektori Porezne uprave Federacije BiH završili postupak inspekcijskog nadzora i zapečatili pansion, vlasnik objekta skinuo je naljepnice i pečat Porezne uprave Federacije BiH, a goste ponovo vratio u pansion, čime je izvršio krivično djelo povrede službenog pečata.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su o ovom krivičnom djelu obavijestili pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su izvršili uviđaj na terenu. Nakon toga gosti su po nalogu inspektora napustili pansion  i objekt je ponovo zapečaćen.

Zbog povrede službenog pečata i skidanja naljepnica Porezne uprave Federacije BiH protiv vlasnika objekta biće podnesena krivična prijava nadležnom tužilaštvu.

Ističemo da je u Ljubuškom zapečaćen jedan objekt, a u Grudama dva objekta.

U Širokom Brijegu zapečaćen je caffe bar bez naziva. Ističemo da su prilikom kontrole tog objekta inspektori bili izloženi verbalnim i fizičkim prijetnjama, zbog čega je kontrola završena uz asistenciju policije.

U svim slučajevima gdje su utvrđene nepravilnosti izdati su prekršajni nalozi.

U ovu aktivnost uključena su 44 inspektora Porezne uprave FBiH u mješovitim timovima.

Naglašavamo da je tokom 29.i 30.oktobra 2013. godine izvršeno još 70 kontrola na području Federacije BiH od čega je 25 kontrola izvršeno van radnog vremena. Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 14 objekata. Izdato je 29 prekršajnih naloga sa iznosom izrečenih novčanih kazni u iznosu od 38.900,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH vrši kontrole na osnovu prijava građana i  obavještajno istražnih podataka inspektora. Također, pri odabiru obveznika za kontrolu koriste se službene evidencije iz aplikacije fiscal o: ažurnosti dostavljanja dnevnih izvještaja o evidentiranom prometu na server Porezne uprave Federacije, realnosti iskazanih podataka o ostvarenom prometu, kao i podataka o reklamiranom prometu. U povećanju porezne discipline veliki doprinos mogu dati građani tako što će za svaku izvršenu uslugu ili kupljenu robu uzeti fiskalni račun.

www.magazinplus.eu – PU F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close