Komšić: Preko presude “Sejdić-Finci” se rješava hrvatsko pitanje

Prijedlog za implementaciju presude “Sejdić-Finci” o kojem se trenutno raspravlja nije prijedlog Evropske unije već je, u suštini, prijedlog Stranke demokratske akcije, kazao je u izjavi za Agenciju Fena predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić (DF).

Taj prijedlog se, pojasnio je, kreće u pravcu izmjene Ustava BiH na način da jedan član Predsjedništva BiH bude iz Hrvatske demokratske zajednice, a ostala dva se biraju.

– Mi se ovdje igramo demokratije i ljudskih prava. Sve ono o čemu se priča ovih mjeseci o presudi “Sejdić-Finci” je ustvari rješavanje hrvatskog pitanja. Nema priče o presudi “Sejdić-Finci” u njihovim razgovorima, a Evropljani, nažalost, učestvuju u takvoj politici – rekao je Komšić.

Razlog za ovakav stav EU ne zna sa sigurnošću, ali pretpostavlja da je na djelu politika “daj da se bilo šta riješi u BiH”.

– Slažem se, ne treba EU da nam rješava ovako bitna pitanja, ali treba da čvrsto stoji iza vrijednosti na kojima počiva Evropa 21. stoljeća, a to su, prije svega, osnovna ljudska prava – zaključio je Komšić.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close