Obrazovanje kao biznis

Obrazovanje u BiH postalo je unosan biznis i to ne samo na privatnim, već i na javnim univerzitetima, kojima bi primarni cilj morao biti “proizvodnja” kvalitetnog kadra, a ne zarada.

Javni univerziteti u BiH po filozofiji poslovanja ne razlikuju se mnogo od privatnih ustanova, iako se najvećim dijelom finansiraju iz budžeta, pa zbog toga imaju lagodniju finansijsku situaciju ali i obavezu da rade u općem, a ne u ličnom interesu pojedinaca.

To pokazuje slučaj Univerziteta u Sarajevu, gdje je doktorski studij košta oko 25.000 maraka, tako da ga upisuju i završavaju oni sa dubokim džepom, a ne najtalentiraniji i najbolji studenti.

Jasno da je fakulteti najčešće nemaju nikakvih troškova kod upostave i održavanja doktorskog studija, te da nema razloga za astronomske cijene, mnogo više nego što su, poređenja radi, one na zagrebačkom i beogradskom univerzitetu.

Fakulteti u BiH uglavnom djeluju kao otuđeni centri moći, a nad njima ne postoji skoro nikakva kontrola. S druge strane, sredstva koja je država u posljeratnom periodu ulagala u razvoj nauke su beznačajna.

BiH mora povećati ulaganja u obrazovanje i nauku, ali i kontrolu nad obrazovnim institucijama, te ustpostaviti sistem javnog obrazovanja koji je zasnovan na znanju, trudu i talentu, a ne na bogatstvu.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close