Obilježeno 30 godina od smrti istaknutog bh. slikara Ismeta Mujezinovića

Danas su uposlenici Međunarodne galerije portreta Tuzla, na groblju Trnovac posjetili grob Ismeta Mujezinovića i polaganjem cvijeća obilježili 30 godina od smrti istaknutog bosanskohercehovačkog slikara.

7. januara 2014. godine navršava se 30 godina od smrti akademskog slikara, borca i revolucionara Ismeta Mujezinovića. Jedan od najvećih bh slikara 20.vijeka, ali i regije, umro je na današnji dan 1984. u 77 godini života. Brojne političke i kulturne delegacije koje su tog dana došle iz cijele nekadašnje SFRJ, govore o značaju ovog umjetnika za grad Tuzlu.

Ovim povodom, uposlenici Međunarodne galerije portreta Tuzla su polaganjem cvijeća odali počast našem istaknutom bosanskohercehovačkom slikaru. Obilježavanju godišnjice smrti i polaganju cvijeća je prisustvovala i novinarka BH Radia 1 Ljiljana Pavlović urednica u dokumentarno dramskom programu.

Ismet Mujezinović je rođen 2. decembra 1907. godine u Tuzli. Završio je likovnu akademiju u Zagrebu, a nakon studija dvije godine boravi na usavršavanju u Francuskoj. Iza sebe je ostavio ogroman broj skica, krokija, crteža, akvarela i uljanih kompozicija. Jedan je od osnivača Škole za likovne umjetnosti u Sarajevu, grupe Collegium Artistikum i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close