Novi nameti uništili bi slabašnu bh. privredu

Izjava Zijada Krnjića, direktor Zavoda PIO/MIO FBiH, da se povećanjem stope doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje moraju stvoriti uvjeti za stabilnu isplatu penzija, izazvala je burne reakcije među poslodavcima u Federaciji BiH.

Najgluplja izjava

U razgovoru za “Dnevni avaz” neki od bh. privrednika kažu da je evidentno da određeni fondovi imaju problema da izmire svoje obaveze iz sve praznijih kasa, ali da ih ne mogu puniti preko leđa onih koji čine okosnicu razvoja i prosperiteta zemlje.

Poduzetnik Nihad Imamović kaže da je Krnjićeva izjava sramotna te da bi povećanjem nameta ionako ugrožena bh. privreda bila uništena.

 

Krnjić, Imamović i Rahman

 

– Zašto niko ne razmišlja o smanjenju administracije koja guta ogromna sredstva ili ne uvede kontrolu naplate određenih poreza i taksi kojima bi se povećao priliv u budžete, nego su na udaru uvijek privrednici? Kada bi se birala najgluplja izjava godine, to bi bila ova o povećanju doprinosa – ogorčen je Imamović.

Više olakšica

Krnjićevu ideju o povećanju doprinosa ne podržava ni Haris Rahman, direktor kompanije „Prevent“ Goražde, koja trenutno upošljava više od 1.000 radnika.

– Treba težiti tome da se doprinosi smanje da bismo dobili više olakšica kako bi se razvijale postojeće firme, ali i privukli novi investitori. Povećanje doprinosa bilo bi pogubno. Treba pojačati rad inspekcija i na taj način bi se postigli mnogo bolji efekti – kaže Rahman.

Povećati zaposlenost

Na Krnjićevu izjavu o povećanju doprinosa oštro je reagirao i Mladen Pandurević, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.
– To je neozbiljan prijedlog. Doprinosi i fiskalni nameti u FBiH ne samo da su najviši u regionu nego i u svijetu, i nema mjesta daljnjem povećanju. To nije način stabilizacije penzionog niti bilo kojeg drugog fonda, treba povećati stopu zaposlenosti – kaže Pandurević.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close