Novi cjenovnik Autocesta FBiH: Putarina skuplja 10 feninga

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH izvršile su, kako to nazivaju, zaokruživanje cijena, pa su tako nove cijene putarine na autocesti A1 (dionica Sarajevo – Lašva) na snazi od 1. augusta ove godine.

Oslobođenje

Istovremeno, Autoceste su korisnicima ACC usluge (elektronska naplata) ponudile popuste, odnosno bonuse, dodajuću 20 posto vrijednosti na dopunu ACC kartice.

Iako u Autocestama tvrde da putarina na A1 nije poskupjela, nego su zaokružili cijene, korisnici autoputa od naplatnog mjesta u Jošanici (Sarajevo sjever) do naplatnog mjesta Lašva, dakle za kompletnu dosad izgrađenu autocestu, plaćaju 5,50 KM umjesto dosadašnjih 5,40 KM. Ova cijena se odnosi na vozila kategorije 1, odnosno putničke automobile.

Na pitanje Oslobođenja zašto su povećane cijene putarine, iz Autocesta FBiH su nam odgovorili: “Prije svega, nije izvršeno povećanje cijena već zaokruživanje cijena, tako da za neke relacije, cijena je za pojedine kategorije vozila jeftinija i do 0,20 KM (relacija Sarajevo sjever – Visoko, kategorija vozila 1)”.

Proračun

Prema podacima ove kompanije prosječan dnevni promet na autocesti A1 je 13.500 vozila.

“Za analizu se obično uzimaju u obzir mjeseci gdje nemamo veće oscilacije npr. maj ili septembar, gdje dnevni promet dostiže iznos i do 13.500 vozila. Taj iznos se u ljetnom periodu povećava i do 15.000 – 16 000 vozila”, kazali su nam u Autocestama.

Grubim proračunom, pod pretpostavkom da polovina vozača od ovih 13.500 koristi cijelu dionicu A1 i da su to vozila kategorije 1, dolazimo do zaključka da će Autoceste imati veći prihod na mjesečnom nivou za 12.250 KM.

Istovremeno, vozači koji često koriste autocestu i imaju ACC uređaje, imaće nešto povoljnije uslove korištenja. Naime, popusti tj. bonusi na ACC uslugu su aktuelni od 31. jula 2014. godine.

“Ovim povećanjem bonusa smo stalnim korisnicima autoceste A1, prije svega građanima FBiH, omogućili jeftinije prolaske, brže i sigurnije plaćanje cestarine bez zaustavljanja. Uzećemo za primjer dopunu od 20 KM: prilikom dopune ACC uređaja sa iznosom od 20 KM, korisnik na računu dobija dodatne četiri marke, odnosno dopunjava uređaj sa 24 KM”, pojasnili su iz Autocesta FBiH.

Inicijativa

Podsjetimo, inicijativu za smanjenje putarina pokrenuo je zaustupnik u federalnom Parlamentu Jasmin Duvnjak. Nakon što je njegova inicijativa dobila podršku u Parlamentu, Vlada Federacije je donijela dopunu uredbe o plaćanju putarine, kojom je dat popust za korištenje ACC card (elektronsko plaćanje putarine) sa deset na 20 posto popusta.

Ovaj odgovor Vlade na njegovu inicijativu Duvnjak smatra pozitivnim, kao prvi korak u razumijevanju visoke cijene putarina, imajući u vidu dužinu autoputa i standard u BiH, ali i stanje u kojem je bh. privreda, te da očekuje umanjenje za 25 posto.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close