Nove pojedinosti o zloupotrebama u prometu mesom

Malverzacije u prometu mesa u našoj zemlji oštetile su državni budžet za milione maraka, saopćila je Uprava za indirektno oporezivanje. Uprava je prije izvjesnog vremena prozvala Federalno ministarstvo poljoprivrede da ne sarađuje dovoljno na utvrđivanju tih prevara. Jučer je resorni ministar izjavio da u potpunosti podržava akciju Uprave za indirektno oporezivanje, jer se veliki postotak trgovine mesom realizira u sivoj zoni. Ministar Jerko Ivanković Lijanović je ustvrdio da je to ministrstvo otkrilo mnoge nepravilnosti koje se odnose na fiktivni otkup poljoprivrednih proizvoda.

Firma Salko-mex je fiktivno otkupljivala tovnu junad od poljoprivrednika i na taj način utajila nekoliko miliona maraka PDV-a. Asim Mujanović jedan je nekoliko desetina poljoprivrednika kojima je Salko-mex izdao fiktivan račun na osnovu kojih su trebali dobiti poticaje. Federalna inspekcija je konstatovala da je Mujanović dobio račun od firme Salko-mex o kupovini utvoljene junadi, mada ta firma tu junad nije ni kupila.

Iz resornog Kantonalnog ministarstva su svu dokumentaciju proslijedili Upravi za indirektno oporezivanje. I u Federalnom resornom ministarstvu priznaju da je tokom kontrole 27 klaonica konstatovano mnogo fiktivne dokumentacije. Zbog utaje poreza, Federalna uprava za inspkecijske poslove podnijela je izvještaj protiv firme “Salko-mex” Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

Logičnim se nameće pitanje kako je moguće da su bili odobreni poticaji za 700 fiktivnih računa koje je izdala jedna firma. Dok je firma za proizvodnju svinja Ekspres komerc iz Brčkog od 45 poljoprivrednika fiktivno kupila žive svinje u vrijednosti od 400.000 maraka i na taj iznos nije platila porez. Ta firma već dvije godine ne radi.

Federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close