Zbog uštede od 500 miliona KM: Uskoro inicijativa za ukidanje kantona

Zamjenik premijera Federacije BiH /FBiH/ Jerko Ivanković – Lijanović najavio je da će narednih dana Vladi FBiH uputiti inicijativu o ukidanju kantona, kako bi se napravila neophodna ušteda od 500 miliona KM i dugoročno osigurala finansijska stabilnost FBiH.

On je ocijenio da sredstva za federalni budžet za narednu godinu nisu problem, jer javne institucije imaju na štednji u komercijalnim bankama više od milijardu KM, ali da je ukidanje kantona jedna od ključnih mjera koja se mora provesti kako bi se napravila ušteda i osigurala stabilnost u funkcionisanju FBiH.

“Sa aspekta likvidnosti stanje trenutno nije zabrinjavajuće, jer javna preduzeća i ustanove imaju na štednji više od milijardu KM i u svakom trenutku mogu kupiti obveznice Vlade FBiH i imati stabilnu likvidnost. Ali, to mogu napraviti za godinu ili dvije, a dotle moramo ukinuti kantone i tako napraviti uštedu”, rekao je Lijanović Srni.

On je ocijenio da će problema biti sa aspekta velike prezaduženosti i potrošnje, te izrazio očekivanje da će već početkom septembra započeti razgovori o budžetu FBiH za narednu godinu.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close