BiH: Neka gori, samo nek’ je daytonska

Eksperti tvrde da je suštinski problem pri koordinaciji protupožarnog djelovanja u Bosni i Hercegovini logika prema kojoj država može izgorjeti, ali se njeno komplicirano ustavno uređenje ne smije dovoditi u pitanje.

(Autor: Deutsche Welle)

Sa požarima kod Jablanice, na tzv. Prenjskim vratima, bori se oko 120 vatrogasaca i mještana koji su se dobrovoljno organizirali kako bi pomogli u savladavanju vatrene stihije. U gašenju požara učestvovali su i zastarjeli helikopteri Oružanih snaga (OS) BiH. Ispostavilo se da su mnogi od problema  koji su prošle godine otežavali gašenje požara prisutni i u ljeto 2013.

Iz entitetskih uprava civilne zaštite, međutim, uvjeravaju da se nevolje sa požarima iz 2012. godine više neće ponoviti.

„Mislim da je dosta toga urađeno po preporuci Federalnog štaba civilne zaštite u vezi sa provođenjem preventivnih mjera u lokalnim zajednicama, odnosno kantonima i kod privrednih društava koja gazduju ili upravljaju šumskim fondom. Imamo informaciju da je većina tih firmi organizirala svoje osmatračke službe te osigurala određene resurse za gašenje početnih požara“, izjavio je za BH radio 1 direktor Federalne uprave civilne zaštite Alija Tihić.

Prođe ljeto, kanadera nema

Direktor Civilne zaštite Republike Srpske (RS) Milimir Doder tvrdi da se i u RS-u proteklih 12 mjeseci radilo na boljem opremanju timova. „Što se tiče samih vatrogasnih jedinica, one su prilično dobro opremljene. Imamo mi i modernu opremu i obučene vatrogasce, ali to nije dovoljno kad nastanu požari velikih razmjera na nepristupačnim terenima“, kazao je Doder.

Šumske požare u BiH prošle godine gasili su helikopteri iz Rusije i Turske te kanaderi iz Hrvatske, a bh. zvaničnici su govorili kako se ljeto 2013. godine ne smije dočekati bez sopstvenih letjelica. No, ljeto je došlo, s ljetom i prvi požari, a BiH se ponovo oslanja na međunarodnu pomoć, konkretno na hrvatske kanadere.

 Ko će upravljati letjelicama – entitet ili država?

Posebna komisija Vijeća ministara BiH još od prošle godine razmatra moguća rješenja za borbu protiv šumskih požara, a do 15. avgusta (2013.) trebalo bi da predloži i tipove protupožarnih letjelica. No, nadležni u BiH ne mogu se dogovoriti sa kog će se nivoa, državnog ili entitetskog, upravljati specijaliziranim letjelicama.

Komandant Federalnog štaba civilne zaštite Jerko Ivanković-Lijanović zato kaže da će, ukoliko ne bude političkog dogovora da se letjelicama upravlja s državnog nivoa, Federacija BiH sama ući u projekat kupovine kanadera ili helikoptera za gašenje požara. O nabavci letjelica o sopstvenom trošku razmišljaju i nadležni u RS-u.

Iako Sektor za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti BiH nastoji koordinirati rad nadležnih za borbu protiv požara na različitim nivoima, u proteklom periodu nije bilo velikog uspjeha, kaže za Deutsche Welle pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

 Uzaludne lekcije

„Državne institucije pomogle su lokalnim strukturama da bez poreskih i carinskih dadžbina uvezu veći broj materijalno-tehničkih sredstava i tu je bilo uspjeha“, kaže Agić.

„Međutim, nismo zadovoljni sistemom koordinacije, obuke i opremanja koji je u ovako decentraliziranom uređenju BiH izuzetno kompliciran. Nismo zadovoljni ni sistemom raspodjele sredstava za vatrogastvo.  Svake godine skupo učimo lekcije, ali znanje ne možemo primijeniti zbog kompliciranog uređenja BiH“, kaže Agić.

Stručnjaci ne osporavaju da u borbi protiv požara treba imati odgovarajuća materijalno-tehnička sredstva, ali tvrde da je preventivno djelovanje mnogo važnije. U tom smislu ističu značaj edukacije na svim nivoima, upozoravanja, a potom i drastičnog kažnjavanja svih onih koji izazivaju požare.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close