BiHPrivreda

Novalićev savjetnik Osmanagić prijetio dioničaru koji je Cenić predložio za člana NO Pretisa

-Kada su manjinski akcionari fondova tražili da uđem u Nadzorni odbor firme Pretis, krenule su ucjene savjetnika premijera FBiH Fadila Novalića. Suvad Osmanagić drznuo se da predlagaču mog imena prijeti svim i svačim, otkriva ekonomski stručnjak Svetlana Cenić za novinsku agenciju Patria pozadinu dešavanja sa imenovanjima u NO ovog preduzeća.

– On je prijetio da će se Vlada FBiH pozabaviti s njim ako ne povuče moje ime kao prijedlog. Ako to gospodin Novalić dozvoljava kao premijer ja nemam nikakvih više komentara. Što se mene tiče, ja zaista i ne želim tu poziciju – kaže Cenić.

Podsjećamo, Osmanagić je bio na čelu Unis Groupa do aprila 2015. godine, a onda je postao jedan od savjetnika federalnog premijera Novalića.

Protiv njega je podneseno nekoliko prijava zbog nesavjesnog rada u službi. Osmanagić ni nakon razrješenja s funkcije direktora Unis Groupa u decembru 2014. godine, u više navrata nije želio izvršiti primopredaju novoimenovanoj v.d. direktora Normeli Džafić te je nastavio vršenje dužnosti samovoljnog i nezakonitog zastupanja privrednog društva u pravnom prometu sa trećim osobama.

No, ni to čak nije smetalo Novaliću da Osmanagića uzme za savjetnika.

Inače, i za Novalića se veže afera oko otpuštanja s pozicije direktora firme Cimos TMD u maju 2013. koja je dio slovenske grupacije Cimos zbog neizvršavanja odluka Skupštine po pitanju imenovanja prokuriste i smanjivanja ovlasti direktora, kršenje individualnog ugovora o radu tj. isplata više plate od ugovorene, te sumnje za višekratnu zloupotrebu položaja.

Iz Cimosa su se tada oglasili saopćenjem za javnost te su kazali da je Novalić „zaposlenima prenosio lažne informacije o zatvaranju svih tvornica na području BiH do 2014. godine i s takvim ponašanjem je društvu nanio nepopravljivu štetu“.

Cenić je kazala da je Novalić „imao sreće da bude direktor u firmi koja je radila long poslove, gdje je Cimos obezbjeđivao tržište, repromaterijale, a posebno kad vam neko obezbijedi tržište pa vam da prostora da vršite nabavke, tamo nekog materijala, onda je to najidealnija pozicija na svijetu i svi sanjaju da budu takvi direktori.“

Cenić objašnjava da se ona dobro uputila u tokove namjenske industrije i da je osnovni razlog za prljavu kampanju protiv nje bilo njeno znanje o ovoj oblasti.

– Tu su neki čudni interesi i ja zaista više nisam zainteresirana za poziciju – kaže Cenić i dodaje da posljednjih 10 godina živi od svog rada, a ne od budžeta.

Cenić smo pitali i za mišljenje o zajedničkoj firmi TMR aktuelnog premijera Novalića i ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića (bio direktor Pretisa do februara 2015). Inače, Džindića je na ovu funkciju predložio SBB, a od ranije se zna da je blizak sa premijerom Novalićem s obzirom da je bio direktor Cimosa u Sarajevu.

– Šta da komentarišem, to je sukob interesa, mada u BiH više ne postoji sukob interesa. Kao što vidite može sve, pa će i to reći da nije sukob interesa. Neprimjereno je, jer to daje prostor da se koriste javna ovlaštenja i pozicije da ta firma profitira. Ne mora se direktno poslovati preko nje, može i zaobilazno, ali da se poslovi mogu rješavati. Voljela bih da neko prati i povezane firme s tom firmom i ostalo, pa ćemo vidjeti prije mandata, poslije mandata šta je ko imao, šta više nema, kako ko posluje i kako čija firma posluje – zaključila je Cenić.

Da se Novalić okružio starim poznanicima dokaz je i njegov šef kabineta Samir Iskrić koji je vodio finansijsku službu u Cimos TMD, a bio je i u NO Pretisa.

Inače, TMR firma i dalje je u Registru privrednih subjekata upisana na ime Nermina Džindića kao i Novalićeve kćerke Ade, a što je sukob interesa jer ova firma je dio namjenske industrije, oblasti koja je u direktnoj nadležnosti ministra Džindića.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close