BiHPolitika

Novalić: Još uvijek nismo donijeli odluku o kupovini bilo koje zgrade za smještaj vlade

Posljednjih dana aktuelizirana je priča o trajnom smještaju institucija Federacije BiH i to nakon što je objavljena informacija da je izvršna vlast u FBiH zainteresovana za kupovinu zgrade Studentskog centra.

Ovim povodom kontaktirali smo premijera FBiH Fadila Novalića koji nam je kazao da Vlada FBiH razmatra nekoliko lokacija, među kojim je i zgrada na području Općine Novi Grad, odnosno zgrada Studentskog centra u kojoj se trenutno nalazi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH.

“Konačna odluka još nije donesena. Sve opcije moramo detaljno analizirati iz perspektive funkcionalnosti i isplativosti. U ovom trenutku mogu jedino reći da je pronalaženje trajnog smještaja Vlade neminovnost”, kazao je Novalić.

Istakao je da je Vlada FBiH jedini organ izvršne vlasti na prostoru cijele Evrope koja nema sopstveno sjedište, odnosno koja je podstanar.

“Milislim da je neophodno da što prije nađemo odgovarajuće rješenje jer je trenutno provizorno stanje neodrživo”, rekao je Novalić.

Podsjećamo, u proteklih nekoliko godina spominjano je nekoliko objekata koje je Vlada FBiH razmatrala kao potencijalno sjedište izvršne vlasti u FBiH.

Samo neki od potencijalnih objekata bili su zgrada Energoinvesta u sarajevskom naselju Pofalići, a jedno vrijeme govorilo se i o mogućnosti da Vlada FBiH preseli u zgradu Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš, od čega se odustalo.

U martu ove godine objavljeno je da Vlada FBiH razmatra da svoje sjedište, odnosno federalne organe, premjesti na Marijin-Dvor, iza Sarajevo City Centra, gdje bi se izgradio novi objekt ove institucije.

Inače, zgrada u kojoj se trenutno nalazi, u Alipašinoj ulici, u vlasništvu je SDP-a BiH, a kirija i zakup iz budžeta plaćaju se tačno 495.654 KM godišnje.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close