-TopSLIDEBiHIntervjuM plusPolitika

Novalić iznio neumoljive pokazatelje: Ekonomija stalno raste, nema zime za FBiH

Premijer FBiH Fadil Novalić bio je gost sinoćnjeg izdanja emisije “U fokusu” sa Zvonkom Komšićem na OBN televiziji.

Na pitanje da li je mogao i pretpostaviti da će njegov mandat trajati ovako dugo i da će se na toj poziciji zadržati najduže, Novalić je odgovorio da to niko nije mogao pretpostaviti,

– Ali podsjetio bih na okolnosti kad sam ja došao na ovo mjesto, ono više karakterizira mene nego ovaj produženi mandat. Došao sam u vrijeme krize. 2014. godina je bila jedna prijelomna godina, imali smo poplavu, imali smo jednu revoluciju – ako nije preteška riječ, paljenja zgrade Predsjedništva i pobune jednog sloja stanovništva koji je razočaran i dolazi iz firmi koje nisu oživljene u postratnom periodu. Ja dolazim iz poslovne zajednice, razumijem te relacije dobro. Onda smo mi, grupa privrednika, rekli – možda bi mi naše iskustvo, jer poslujemo na međunarodnom tržištu, vodimo više firmi, izvozimo stotine miliona KM, mogli prenijeti na ekonomske okolnosti koje vladaju u FBIH pa smo počeli raditi neki program. To je bio motiv, jer smo smatrali da nama fali ekonomija, a najbolja socijalna politika je ekonomski rast. Ekonomija za sobom vuče rješenje socijalnih pitanja, a svjedoci ste da smo bili izrazito socijalno napeti. Napravili smo program, ja sam ga predstavljao, to se uklopilo i konvertovano je u reformsku agendu. Taj program je za ciljeve imao samo jedno u svom središtu – ČOVJEKA, našeg bosanskog čovjeka. Bilo da govorimo o ekonomskom rastu, zapošljavanju, rastu plata ili rastu penzija, socijalnom stanju uvijek je u središtu čovjek. Svaka politika koja ne polazi od toga je pogrešna, kazao je premijer FBIH.

Gdje smo bili, gdje smo sad

Premijer Novalić upitan je i da odgovori gdje je FBIH bila 2015., a gdje je danas.

– Neko bi trebao otići među narod na ulici i pitati: – Je li sad veća plata nego 2015.? – Je li izvozimo više nego 2015.? – Jesu li penzije veće i redovnije nego 2015.? – Je li bruto društveni proizvod veći?

To su bili ciljevi socijalne i ekonomske politike. Imamo li danas neka prava (boračka, penziona, dječije doplatke) riješena više nego što su bila 2015.? Pošten odgovor bi trebao da bude pozitivan. To je najbolji pokazatelj, kazao je Novalić pa se prisjetio redom:

– 2014. godine smo imali 476.000 uposlenih, danas imamo 534.000. 57.000 više. A prethodna vlada, bez obzira što je uporedba 7 godina i 4 godine, je imala samo 7000. Te godine imali smo izvoz 5,5 milijardi KM, danas imamo gotovo 10 milijardi KM. Izvori podataka su Ministarstvo finansija, naša statistika i Porezna uprava. BDP je porastao sa 17,8 na 25 milijardi. Mi smo danas bogatiji za 7 milijardi, to je 40 posto više od onog što smo zatekli. Često se manipulira pa se kaže pa imamo cijene. Postoje dvije vrste BDP-a, nominalni i realni. Nominalni rast je bio 12,5 posto, ja ga nikada u javnom prostoru nisam pomenuo. Pominjem samo rast realnog, 7,5 posto. To je kad se odbije uticaj cijene, za toliko realno imamo više roba i usluga. Ja radim samo sa realnim pokazateljima, poručio je Novalić.

On je odgovorio i na navodna istraživanja koja govore da je BiH među najsiromašnijim zemljama svijeta.

– Apsolutno nismo. Kad pregovaramo sa EBRD-om i MMF-om, oni nas smatraju u gornji srednji razred, srednje razvijenih zemalja, prema bruto društvenom proizvodu podijeljenom na broj stanovnika dobiju koliko po glavi, tako vas smjeste u taj rang i imate takve kamate. Imamo malo nepovoljnije uvjete nego što se misli zato što se uklapamo u srednje razvijene zemlje. Mi smo imali jednu brutalnu tranziciju u posljednjih 30 godina: rat, promjena sistema iz socijalizma u kapitalizam… Ona za posljedicu ima stvaranje početne, vrlo velike razlike u socijalnom statusu ljudi. U bivšoj državi sve je bilo otprilike srednja klasa. Ta se srednja klasa podijelila na najsiromašnije, srednju klasu i bogatije ljude. Srednja klasa je vrlo mala. Tržišna privreda sa sobom nosi raslojavanje. Ono je u početku veliko i brutalno. Naš zadatak je da ako raste ekonomija, da na taj način radimo socijalnu politiku da ublažavamo ekstreme koji su nastali ovom promjenom društvenog sistema, kaže Novalić.

Na šta ste ponosni, koje dvije stvari su Vaš najveći uspjeh?

– Ponosan sam na naše domaćinsko upravljanje Federacijom BiH, jer je ona u socijalnom i ekonomskom smisla bila jedva razvalina. Dugovi prema cestama, socijalnom i penzionom fondu, kašnjenje penzija, poljoprivredi po četiri godine nisu plaćeni.. To više ne postoji, sad se plaća u dan, ne sutra nego ono što je za danas ide danas. Zatim, ponosan sam na reforme koje države rade vrlo teško: reforme penzionog sistema, radno-pravno zakonodavstvo, reforma socijalnog sistema (od doplataka, djece sa posebnim potrebama..), reforma finansijsko-fiskalnog sistema. Te reforme se rade jednom u 20 ili 30 godina. Na primjer jedan moćni Putin u Rusiji nije uspio da usvoji novi zakon o penzijama, u Francuskoj 10 – 15 godina usvajaju zakon o radu. Mi smo Zakon o radu usvojili u prva dva mjeseca mandata i dali su odlične rezultate, kaže Novalić.

Premijer Novalić se osvrnuo na rad tokom uslova pandemije.

– Redovan proces vođenja vlade i ekonomskih mjera smo morali potpuno suspendirati i zamijeniti ih kriznim u ove dvije godine tokom koronavirusa.. Mi smo žilav narod, zahvaljujući naporima svih izašli smo iz epidemije i stojimo na nogama. To je vrlo veliki uspjeh.

Premijer Novalić govorio je i o proračunu FBIH.

“Proračun je rastao za onoliko za koliko je rastao bruto društveni proizvod. Bio bi za 500 miliona KM veći kada bismo uzeli da je nominalni, ali to nije ono što smo mi zaradili. Mi domaćinski poslujemo i odgovorni smo sami prema sebi. Ova vlada izvršava sve obaveze i tako će i nastaviti. A obaveze izvršavate samo ako ste uravnoteženi u prihodima i rashodima. Mi tu nikada nismo promašili. Prvi put imamo suficit”, poručio je Novalić.

– Opozicija kritikuje, to je prirodno. Pšenicu mi nikada nismo proizvodili za svoje potrebe, ni u bivšoj Jugoslaviji. Nemamo mi te površine, zemlje gdje bi zasadili. Mi je tradicionalno uvozimo iz Srbije, Mađarske. Neki naredni program koji priredimo može ići na to da je proizvodimo za sebe, ali ćemo je morati platiti više nego što je na svjetskom tržištu. Mislim da to nije neka velika cijena. Pšenicu, ulje. Mlijeka već imamo, naša potpora mlijeku je najveća na svijetu. Zahvaljujući tome imamo mlijeko. Evo na ovoj krizi, kao što imamo struje imamo i mlijeko. Možda bi trebalo napraviti i za pšenicu, meso, možda još i ulje, da ne zavisimo u krizama.

Već radimo na tome, potaknuti krizom. Tačno znamo da trošimo 140 hiljada tona pšenice, 41 milion litara ulja i onda računamo koliko bi bila potpora kao na mlijeku da obezbijedimo iz svojih izvora, bez obzira što je nešto drugo atraktivnije proizvoditi kao soju, cvijeće pa da platimo tu cijene i u da se kao društvo osiguramo. Krize su postalne stalne i biće ih, morate imati sigurnost. Potrebna nam je najmanje energetska i prehrambena nezavisnost. Može biti da ćemo usvojiti takvu stragiju jer smo sad postali svjesni u krizi. Možda sljedeći proračun predložimo neku masivniju potporu ulju i pšenici, da bismo kao i u proizvodnji mlijeka dosegli da imamo iz svojih izvora, poručio je premijer FBIH.

O poskupljenjima i marži

– Opskrba električnom energijom je u našim rukama i nećemo imati taj problem. Na cijenu nafte i plina i pšenice na svjetskom tržištu ne možemo uticati i moramo je trpiti. Mi smo sa svoje strane ograničili ono što je bosanski dio u cijeni nafte, a to je marža uvoznika. Već godinu i po ograničavamo maržu, kao i na 530 proizvoda hrane. Sistem funkcionira, kazao je Novalić.

Hoćemo li imati dovoljno resursa na jesen i na zimu?

– Građani moraju biti umjereni u kupovini, a ne stvarati vještačku potražnju. Ulje je nestajalo u Njemačkoj, ali nije kod nas. Građani su bili umjereni, uglavnom su kupovali koliko im treba. Oni koji su kupovali više, sad ne znaju šta da čine na primjer sa brašnom kojeg su kupili u većim količinama. Dakle, glavni odgovor je u građanima. Neće biti krize ako se svi budemo ponašali kako treba, ponovio je Novalić.

Cijeli svijet se bori sa inflacijom

– Uskoro ćemo donijeti program pomoći najugroženijim građanima u FBIH, koje općine vode kao takve, iz federalnih robnih rezervi daćemo jedan dobar paket za njih: od brašna, narezaka, deterdženata.. Pomoć ne trebaju svi, samo treba pomagati siromašne, potcrtao je premijer FBIH.

Robne rezerve

– Robne rezerve su državna tajna, to je zakon rekao, ali mogu reći da u ovom momentu imamo pšenice za tri mjeseca, da hranimo svakog stanovnika FBIH. Ove godine ćemo kupiti još 10.000 tona, za 4 mjeseca sigurnosti i da sa strane ne uđe nijedno zrno. Pune su nam rezerve što se tiče žita. Po evropskim normama morate imati četvrtinu godine u rezervama i goriva i plina i pšenice i deterdženta. Mi nemamo goriva, nemamo terminala, tek ih popravljamo sad. Ostalih proizvoda imamo, moramo popraviti situaciju sa uljem i sa gorivom, u nekoj budućnosti.

Znakovi stabilizacije

Na pitanje da li može obećati sigurnost građanima FBIH da na zimu neće ostati bez hrane, Novalić je kazao da je FBIH toliko zdrava da može garantirati svojim građanima da neće ostati gladni, ali ako ne dođe do nekog stampeda, do neke stihije kupovine da dobavljači neće moći da toliko snadbiju.

– Cijene brašna su već počele padati sa 42 na 29 KM vrećica, pokazuju se znakovi stabilizacije. Vjerujem da će i cijene ulja početi padati. Najveća nepoznanica su energenti, kazao je Novalić.

Nema zime za FBIH

Na pitanje da li ćemo ostati bez plina premijer FBIH odgovara:

– Imenovali smo novu direktoricu BH Gasa, prvi zadatak je Južna interkonekcija, već su obavljeni razgovori sa Hrvatskom. Otvaramo i pitanje skladišta u našim terminalima u Pločama za skladištenje ukapljenog plina kao treće varijante. U svakom slučaju nećemo dugo biti zavisni samo od jedne cijevi. Nema zime za FBIH, poručio je Novalić.

FBIH veliko gradilište

Novalić je govorio i o izgradnji cesta u mandatu njegove vlade.

– 48 km autocesta je izgrađeno u prošlom mandatu, 38 km zaključno sa julom će biti izgrađeno u ovih 7 godina, 30 km se radi, 30 km je ugovoreno, 86 km ima obezbijeđena sredstva, kazao je Novalić.

Najveće povećanje penzija u historiji

– Mi smo napravili novi moderan zakon o PIO-u, koji ne samo da je izašao iz deficita, nego omogućava da koliko društvo raste, toliko će rasti i penzija. Penzija koja se isplaćuje u julu, za juni, će biti za 3,5 posto veća, tako da ukupno povećanje penzija iznosi 11 posto. To je najveće povećanje penzija u historiji. Ko je imao 500 KM imaće 555 KM i tu se završava sva računica. To je za ovu godinu. Ukoliko u idućoj godini bude nastavljen ekonomski rast i bruto društveni proizvod penzije će rasti, kazao je premijer FBIH.

Opstanak ekonomije tokom pandemije

– 400 miliona KM granta je otišlo na privredu. Mnogi sektori su preživjeli na osnovu toga, ja sam na to ponosan. 60 miliona KM prema obrtnicima, niko ih nije pomogao. Kantoni su od nas dobili 600 miliona KM pomoći, a ipak su bili zatvoreni prema ovim koji su trebali pomoć. Pomogli smo i turizam, preživio je zahvaljujući našem transferu, sad je najbrže rastuća grana. Pomogli smo izvoznike, sad najbrže rastu. To su glavni stubovi našeg rasta, naše ekonomije. Mi smo ih održali na nogama, kazao je Novalić.

Dobro podnosimo krize

– Mi smo žilavi ljudi. Dobro podnosimo krize. Rat proizvodi ratnike i dobre ljude. Stalna borba je od nas napravila uspješne ljude. Ja gledam sa optimizmom, ja sam takav čovjek. Ja sam poslije rata ušao u firme avionima raketirane pa smo stvorili tri puta veći broj uposlenih, 10 puta više promete. To su sad izvozne kompanije od pola milijarde KM. Tako je jadno ući u fabriku zapaljenu avioraketama. Tako je isto i naše društvo. Insistiram od naših građana da budu ono što jesu: hrabri, sposobni, odvažni ljudi koji mogu sve savladati, ali moramo imati minimum zajedništva i određeni pravac u kojem idemo, poručio je na kraju premijer FBIH Fadil Novalić.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close