Nokti otkrivaju zdravstvene probleme

Kada ste posljednji put dobro zagledali nokte na rukama i nogama? Sigurno niste dugo, pogotovo ako redovno mažete lak za nokte. Ali, nemojte to da propuštate da radite, jer su nokti vrlo važan pokazatelj zdravstvenog stanja vašeg tijela.

– Nokti su odlični pokazatelji cjelokupnog zdravlja, jer je rast nokta vrlo osjetljiv na stvari kao što su nezdrava ishrana, stres, pa čak i unutrašnja oboljenja organizma. Crne ili braon linije su definitivno razlog za zabrinutost. Doduše, to može da bude nešto bezazleno, kao što je mladež koji prosto živi u osnovi nokta. Može da bude nasljedno u vašoj porodici, pogotovo kod onih koji imaju afro-američko porijeklo, kod Japanaca i Indijaca. Ipak, ove braon linije mogu da budu i znak melanoma, a koji može biti fatalan ako se ne otkrije na vrijeme – rekla je doktorka Bou u emisiji “Opra”.

Da biste znali da li je u pitanju genetika ili ne, doktorka Bou je ukazala na nekoliko razloga za uzbunu.

– Jedan od razloga za uzbunu je ako se crta tek pojavila ili mijenja boju i veličinu. Takođe, ako pigment djeluje kao da krvari može biti zabrinjavajuće, jer se to naziva Hačinsonov znak. Bitno je samo da primijetite svaku promjenu. Ako se boja mijenja iz plave, bordo, ako svrbi ili krvari-onda obratite pažnju – poručila je doktorka Bou.

Provjeravajte redovno vaše nokte, pogotovo ako su vam nokti većinu vremena prekriveni lakom. Javite se ljekaru ako primijetite bilo kakve nepravilnosti koje se ne povlače.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close