Pjanić i Džeko među 30 najboljih igrača nakon prvog kruga Mundijala!

Miralem Pjanić je bio naš najbolji igrač na Svjetskom prvenstvu u Brazilu i ukupno je 24. najbolji igrač u prvom krugu Mundijala prema zvaničnoj statistici FIFA-e.

Dirigent igre bh. selekcije imao je prosječnu ocjenu 9,17. Samo dva mjesta ispod njega je još jedan igrač, naš najbolji strijelac Edin Džeko, sa prosječnom ocjenom 9,14. BiH, iako nije prošla u osminu finala ima čak dvojicu igrača među 30 najboljih igrača na svjetskom prvenstvu. Jedina smo reprezentacaija koja nije prošla, a ima dva igrača među 30 najboljih.

Ocjene igrača su rezultat preciznih statističkih mjerenja ukupnog učinka igrača, uključujući golove, asistencije, dodavanja, duele, trčanje, klizeće startove i mnoge druge segmente igre, a izradu skupog sistema finansirala je firma „Castrol“. Zanimljivo je da je Džeko bolje plasiran od najboljen njemačkog strijelca Tomasa Milera, a Lionel Messi je na 11. poziciji.

Najbolji je Francuz Benzema, ispred dvojice Holanđana, Robena i Van Persija. Najbolji golman je Eneyama, Nigerijac, najvjerovatnije zbog svog učinka u utakmici protiv BiH. Hrvat Ivan Perišić je na sjajnom 6. mjestu.

Treći najbolji bh. igrač je Emir Spahić koji je ukupno na 50. mjestu, plasiran odmah ispod Yaye Tourea. Mladi igrač i bh. otkrovenje Muhamed Bešić je na 86. poziciji među više od 530 najboljih igrača svijeta koji su dosada zaigrali na Mundijalu. Bolje je plasiran od igrača poput Sneidera, Pirla, Mascherana. Sead Kolašinac je na 114. poziciji, Misimović na 193. Vedad Ibišević na 206., Šunjić na 213., Mujdža 239. a Asmir Begović na 274.

Izet Hajrović je na 285. (dva mjesta iznad Brazilca Hulka), Bičakčić 315. Vršajević 326., Tino Sven Sušić 355., Senad Lulić 352., Haris Medunjanin 407. Anel Hadžić 459. Edin Višća 486., a Sejad Salihović 489., dok je Ognjen Vranješ 520., prenosi NAP.

(nap)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close