Nobelova nagrada za medicinu pripala Johnu O'Keefeju i May-Britt i Edvardu Mozeru

OTKRILI KAKO ŽIVOTINJSKI MOZAK MOŽE IZRADITI ‘KARTU’ OKOLNOG PROSTORA

BRISEL – Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za oblast medicine saopćio je danas da su dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu tri naučnika koja su otkrila kako životinjski mozak može izraditi ‘kartu’ okolnog prostora, prenosi Anadolu Agency (AA).

John O’Keefe, May-Britt Moser i Edvard Moser nagrađeni su za otkriće načina na koji mozak stvara mapu u prostoru, kako je životinja prepoznaje te kako se u njoj kreće iz mjesta u mjesto.

Profesor neuroznanosti na univerzitetu College London, O’Keefe još je 1971. godine otkrio moždane ćelije koje prepoznaju prostor.

Bračni par Moser otkrio je mrežu ćelija kao navigacioni sistem koji životinjama pokazuje gdje se nalaze u prostoru, gdje su bile i gdje će biti. Istraživanje su vršili tokom 2005. godine na norveškom Univerzitetu za nauke i tehonogiju u Trondheimu.

U saopćenju Nobelovog odbora za dodjelu nagrada stoji da je “otkriće Johna O'Keefea, May-Britte Moser i Edvarda Moser riješilo problem koji je stoljećima zaokupljao pažnju filozofa i naučnika: Kako mozak kreira prostornu mapu i kako mozak navigira u kompleksnom okruženju?”.

Grupa naučnika je eksperimentirajući na štakoru otkrila kako on određuje svoj položaj u prostoru, što je otvorilo put za razumijevanje principa na kojem radi ljudski mozak.

“Ovo otkriće sistema pozicioniranja moždanog sistema predstavlja pomak u razumijevanju ćelija koje zajedno rade i vrše kognitivne funkcije. Time su se otvorile mogućnosti za razumijevanje drugih procesa kao što su: pamćenje, razmišljanje i planiranje”, navodi se pored ostalog, u saopćenju.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close