Nobelova nagrada za književnost Patricku Modianou

Švedska akademija odlučila je da Nobelovu nagradu za književnost za 2014. godinu dodjeli francuskom piscu Patriku Modijanu.

Patrik Modijano rođen je 30. jula 1945. godine, a dobitnik je brojnih francuskih i evropskih nagrada i priznanja. Njegovi najpoznatiji romani su: “Mjesto za zvijezdu”, “Noćobdijino kolo”, “Kružni bulevar”, “Tužna vila”,”Porodična knjižica”, “Ulica mračnih dućana”, “Jedna mladost”, “Tako vrsni momci”, “Izgubljeni kraj”, “Cirkus prolazi”, “Svadbeno putovanje”, “Avgustovske nedjelje”, “Dora Bruder”…

– Patrik Modijano je izuzetno poznat u Francuskoj i nigdje više. Piše knjige za djecu, scenarije za filmove, ali najviše romane. Teme su mu sjećanja, identitet i vrijeme. Njegov najpoznatji roman je “Ulica mračnih dućana” (“Missing Person”). To je priča o detektivu koji je izgubio pamćenje – rekao je Peter Englund u ime Akademije.

Za svoje knjige dobio je nagrade: Dijamantsko pero, Nagradu Francuske akademije, Nagradu knjižara i izdavača, a za roman “Ulica mračnih želja”, koji je bio roman godine, Gonkurovu nagradu “Te neznanke” je priča o tri žene koje odlaze iz provincije da bi u prestonici živjele neki svoj san o ostvarenosti, da bi ostavile iza sebe neki život koji im nije odgovarao i koji se nije mogao tek tako mijenjati.

Advokat Švedske akademije Peter Englund u februaru je primio 271 nominaciju za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost, te je nastala lista od 210 imena. Članovi akademije, njih 18, među kojima su pisci, pesnici, akademici i ostali, izabrali su autora koji je “ostvario izvanredno djelo u području književnosti”.

Kladioničarska kompanija “Landbrokes”, čije su prognoze o pobjednicima često bile tačne, predvidjela je da su Ngugi va Tiongo iz Kenije i Japanac Haruki Murakami s kvotama 4:1 favoriti za nagradu vrednu 693.000 funti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close