„Duh Asiza“ u crkvi Svetog Ilije Proroka u Zenici

U crkvi Svetog Ilije Proroka u Zenici u srijedu 08.10.2014.g. je priređeno više nego uspješno umjetničko i duhovno veče „Duh Asiza“. U potpisu ove manifestacije već treću godinu za redom je Međureligijsko vijeće Općine Zenica koje je okupilo mlade i stare Zeničane, imame, svećenike, vjernike i sve druge građane pravoslavce, katolice, muslimane, jevreje. Bilo je i „ostalih“ ali kao ni one konstitutivne nije se moglo ni prepoznati, niti su se međusobno razlikovali.

Međureligijski susret „Duh Asiza“ izrasta iz godine u godinu iz susreta svjetskih religija koji je prvi put održan 1986. godine u Asizu pod naslovom Svjetski dan molitve, a organizovao ga je Papa Ivan Pavao II. „On je 27. oktobra te godine ostvario svoj veliki san: pozvao je predstavnike svjetskih religija u Asiz kako bi iz mnogih srdaca i na mnogo jezika bila upućena jedinstvena pjesma mira jednome Bogu. Ovom se pozivu odazvalo 70 predstavnika mnogoljudnijih religija. Oni su ponudili nadu u drugačiji svijet: obnovljen, iskreno bratski i istinski ljudski.

Taj susret bio je molitveni susret. Molitva se uzdizala u duhovnom kontekstu svake religije. Ona je pozivala uesnike da u slobodi dodirnu svoju vlastitu dubinu, noseći vapaje cijeloga čovječanstva i uzdižući ih Bogu.

Izgleda da je ozračje sveopćeg bratstva, pronađeno u gradu sv. Franje, ispunilo ljude najrazličitijega porijekla. Ovo iskustvo dobilo je naziv Duh Asiza, a u poruci za svjetski dan mira 1987. nazvano je i Logika Asiza.

Istinski duh pojma Duh Asiza pomoći će nam da se aktivno uključimo u promicanje mira među ljudima i šire. Ako se ujedinimo u Duhu Asiza i budemo molili kao vjernici onako kako su nas naučile naše pojedine religijske tradicije, bit ćemo osnaženi da se opredijelimo za konkretna djelovanja, što će nam omogućiti zajednički rad na otporu prijetnjama miru i okolišu, s čime smo suočeni u našem današnjem svijetu.“ .(Izvod iz Knjige o Asizu)

Do danas su se ovakvi susreti organizovali svuda u svijetu. Tako i u Zenici, a na inicijativu Međureligijskog vijeća iji predsjednik dr sci Don Anto Ledić , pozdravljajući učesnike i goste na Duhu Asiza kaže:“ Večeras ćemo potpisati, a samim time i obvezati se da je naša vjernička opcija čuvati i sačuvati život svakoga čovjeka i da svaki čovjek mora imati svoj slobodni životni prostor. Večeras ćemo pozvati cijeli svijet da nas slijede u duhu Asiza, mjesta u kojem je veliki svetac sv. Franjo propovjedao i molio za obraćenje grešnika. A obraćenik je samo onaj koji se potpuno posveti Bogu. A čovjek posvećen Bogu ne može imati nikakve druge primisli osim da ljubi Boga i i svakoga čovjeka. Zato, braćo i sestre muslimani i muslimanke, pravoslavci i pravoslavke, katolici i katolkinje, židovi i židovke i svi drugi, molimo Svemogućega Boga da uspijemo izvršiti njegov poziv kako bismo svi bili nositelji i graditelji mira i pomirenja među svim narodima, u svim zemljama, a osobito u onim krajevima gdje se vode nemilosrdni ratovi i gdje stradavaju nevini.“

Potpis na „Izjavu o miru“ stavili su dr Don Anto Ledić, u ime katoličke zajednice u Zenici, mr Jakub ef Salkica glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Zenici, paroh zenički protojerej Bojan Glišić i Jakob Montiljo, predsjednik Jevrejske općine Zenica.

Na predivnoj većeri toplo i dugotrajnim aplauzima građani i gosti su pozdravljali bogoslove pravoslavne teologije iz Foče, franjevačke teologije iz Sarajeva, članovi odbora za međureligijsku suradnju iz Doboja sa zborom ilahija i mlade katolike okupljene u glazbenu skupinu „Novo nebo“ koji su muzičkim izvedbama obogatili predivnu noć u crkvi Svetog Ilije Proroka u Zenici.

zdk.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close