Nikolić na Generalnoj skupštini UN-a: Srbija nikad nije vodila agresivni rat

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u večerašnjem obraćanju u Generalnoj skupštini UN rekao da “Srbija nikad u svojoj istoriji nije vodila agresivni rat, a oružje koje ima služi joj samo za sopstvenu odbranu”.

“Usto, Srbija nikad nikome nije predstavljala pretnju, nije raspolagala oružjem za masovno uništenje i ne planira da takva sredstva uvrsti u svoj arsenal, koji je vidljiv i proverljiv”, rekao je Nikolić, govoreći o opasnosti od terorizma u svijetu.

Dajući podršku Globalnoj strategiju UN za borbu protiv terorizma, Nikolić je, aludirajući na Kosovo, istakao da je Srbija, kao žrtva terorizma “veoma dobro razume potrebu regionalne i šire saradnje u oblasti antiterorističkog delovanja”.

On je u svom govoru posvećenom Kosovu i  članstvu Srbije u EU poručio da Srbija očekuje da najkasnije u januaru 2014. godine započne pregovore o članstvu u EU i izrazio nadu da ti pregovori neće trajati “predugo ili beskonačno”.

“Srbija gleda u pravcu vremena koje dolazi i prema članstvu u EU”, istakao je srbijanski predsjednik i izrazio nadu da ću na narednom zasijedanju Generalne skupštine predstavnike članica GS UN-a izvjestiti o toku tih pregovora.

Nikolić je u obraćanju 68. zasjedanja generalne Skupštine UN-a rekao da sporazum uz posredovanje EU sklopljenim sa vlastima u Prištini nikako ne znači da Srbija namerava da prihvati prijem Kosova u UN.

Ukazujući da Srbija podržava djelovanje Misije EULEX na Kosovu i da ta misija treba zadržati statusno neutralni pristup, Nikolić je apelovao da mandat UNMIK-a na Kosovu ostane nepromijenjen, da se broj pripadnika Misije ne smanjuje i da se njene aktivnosti ojačaju.

Predsjednik Srbije je zatražio podršku UN-a i njenih članica da se sazna istina vezana za kidnapovanje i ubijanje Srba na Kosovu.

Nikolić je ponovio i svoj stav o Haškom tribunalu, navodeći da je političkim djelovanjem odmogao u procesu pomirenja na području bivše Jugoslavije i da je iskompromitovao ideju međunarodnog krivičnog pravosuđa.

U svom obraćanju je ponovo zatražio od UN i Haškog tribunala da se, kako je rekao, omogući da osuđenici srpske nacionalnosti u cilju efikasnijeg postizanja svrhe kažnjavanja, a pre svega zbog njihove lakše resocijalizacije, budu poslati na izdržavanje kazne u Srbiju.

“Ne želimo da ulazimo u suštinu presuda i ne pokušavamo da relativizujemo zločine koje su ti pojedinci počinili, već pokušavamo da doprinesemo da se po odsluženju kazne vrate u normalan život zajednice”, obrazložio je Nikolić.

Nikolić je učesnicima debate Generalne skupštine UN-a ukazao da se “obnavljaju stara i uspostavljaju nova prijateljstva u svijetu i strateška partnerstva na istoku, zapadu, severu i jugu”.

Nikolić je članove debate upoznao sa tim da je tokom svog mandata razgovarao s liderima svih susjednih država i na međunarodnim skupovima i da je time želio da pošalje poruku da se Srbija odlučila za regionalnu saradnju i zajednički rad s komšijama

“Simbolično i suštinski pokazali smo da želimo da se izmirimo s narodima koji žive kraj nas. Ti akti, uveren sam, značajno će doprineti pomirenju i ispravljanju nepravdi iz prošlosti”, naveo je on

Nikolić je izrazio spremnost da će Srbija nastaviti da svojim aktivnostima i učešćem u mirovnim misija daje podršku poveljama UN-a.

Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close