Belkić: Državi prijeti neviđena blamaža

U intervjuu za Oslobođenje Beriz Belkić, poslanik Stranke za BiH u državnom Parlamentu govori o razlozima zbog čega ova stranka ne prihvata prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, rješavanju presude Sejdić – Finci i zadnjem prijedlog koji dolazi od SDA i HDZ-a BiH, očekivanjima od sastanka u Bruxellesu…

– I donošenje zakona je političko dogovaranje, ako se radi o dogovaranju o pravnim činjenicama, a pravna činjenica je da je BiH vlasnik sve imovine, bez obzira na to koje je ona namjene, da li vojne, da li diplomatije i tako dalje. Druga pravna činjenica je da je Pravobranilaštvo dužno  proknjižiti tu imovinu na BiH. To su dva koraka za koja se mi uporno zalažemo da se radi. Sve dalje je stvar Parlamenta, zakona koji bi uredio način upravljanja i strukture, kazao je Belkić koji je rekao da je prijedlog SDA i HDZ-a BiH o rješavanju presude Sejdić – Finci za SBiH neprihvatljiv.

“Ovdje i dalje radi o etničkom principu, zaboravlja se da je Predsjedništvo BiH sastavljeno od tri člana koji su članovi Predsjedništva za sve građane BiH. Dijeliti i uvoditi izborna područja u ovom ukupnom političkom kontekstu nepovjerenja izaziva sumnju i za SBiH to nije prihvatljivo”, kaže Belkić koji ne isključuje mogućnost da BiH bude isključena iz Vijeća Evrope.

“Ako se otvori proces isključenja BiH iz Vijeća Evrope, to bi bilo zvono koje ne znam kada bismo mogli skinuti.”

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope u Bruxellesu počinje 30. septembra.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close