SAD sredinom oktobra ostaju bez novca

Vlada SAD neće biti u stanju da poslije 17. oktobra normalno izmiruje svoje obaveze s obzirom na postojeću gornju granicu javnog duga, upozorio je danas američki ministar finansija Džejkob Lu.

On je, u obraćanju Kongresu, rekao da će nakon višemjesečnog “žongliranja sa potrošnjom, zarad ispunjenja vladinih obaveza bez dodatnog zaduživanja, ove vanredne mjere do tog datuma biti iscrpljene”, što će ostaviti ministarstvo finansija sa samo 30 milijardi dolara u kešu, prenosi Frans pres.

“Ovaj iznos će biti daleko manji od neto rashoda u određenim danima, koji bi mogli dostići čak 60 milijardi dolara. Ako nemamo dovoljno novca u rukama biće nemoguće da SAD ispune sve svoje obaveze po prvi put u istoriji”, dodao je on.

On je pozvao Predstavnički dom da poveća zakonsku gornju granicu javnog duga, koja je u maju određena na 16.700 milijardi dolara.

“Podizanje granice zaduživanja ne povećava vladinu potrošnju, već samo omogućava trezoru da plati rashode koje je Kongres već odobrio”, objasnio je on.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close