N/FSBiH o minulim kvalifikacijama: Iskustvo za bolju budućnost

Završen je još jedan kvalifikacioni ciklus za „A“ reprezentaciju Bosne i Hercegovine, odnosno kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Nažalost, naši reprezentativci nisu uspjeli u baražu pobijediti selekciju Republike Irske i na taj način još jednom obradovati bosanskohercegovačke građane, a naročito navijače koji su uz njih bili iz utakmice u utakmicu.

Željeni rezultat je izostao i pored svih nastojanja Nogometnog/ Fudbalskog saveza BiH da se stabilizuje situacija u reprezentaciji nakon početnih poraza u kvalifikacijama. U tome se, nakon dolaska Mehmeda Baždarevića na mjesto selektora, donekle i uspjelo. Nažalost, samo do utakmica baraža, u kojima je naša reprezentacija, uz sve ostale nepovoljne okolnosti, igrala ispod realnih mogućnosti.

Nakon odlaska na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, navijači, a i Savez, s razumljivim optimizmom su očekivali da se u kvalifikacijama za EP taj niz uspjeha i nastavi. To se nije desilo i zbog toga Savez, zajedno sa selektorom i igračima, ovim putem izražava žaljenje, ali i zahvalnost istinskim navijačima, medijima i sponzorima koji su bili uz reprezentaciju u svim pobjedama i u svim porazima. Pa i u onom najskorijem i najbolnijem, u Dablinu protiv Republike Irske.

No, pobjede i porazi su sastavni dio fudbalske igre. Kvalifikacioni ciklus za EP  će u strukturama Saveza biti podrobno analiziran,  a zaključci će biti ugrađeni  u buduće planove. Istovremeno, NS/FS BiH je već počeo planirati predstojeće obaveze i raditi na novim projektima.

Unutar Saveza postoji potpuno jedinstvo i želja da se očuva stabilna atmosfera, koja je karakterisala rad krovne  kuće fudbala u BiH proteklih godina. Pokazalo se da taj pristup donosi rezultate, a oni su se ogledali prvenstveno kroz odlazak na  SP u Brazil, donekle i kroz kvalifikacioni ciklus za EP (osim samog baraža) ali i kroz organizacionu i finansijsku konsolidaciju, te   napredak ostvaren u Premijer ligi BiH, kao i ostalim  takmičenjima.

Takav odnos namjeravamo očuvati i u budućnosti. Savez ima  preciziran stateški program rada i ciljeve koje treba ostvariti. Članovi našeg rukovodstva imaju jasnu predodžbu o snazi i budućnosti bh. fudbala koju će nastojati i ostvariti uz podršku stručnih timova ali i javnosti i medija, te dosadašnjih i budućih sponzora. Konačni cilj je apsolutno stabilna nogometna organizacija u BiH u kojoj će šansu za razvoj i afirmaciju dobiti novi talenti. Njih u BiH ima i oni vrlo brzo mogu postati nove zvijezde poput Edina Džeke i drugih bivših i  sadašnjih reprezentativaca.

Našim zmajevima, koji su uzor mnogih mladih  fudbalera,  kao i selektoru Mehmedu Baždareviću,  izražavamo priznanje za sve što su učinili za bh. nogomet, ubijeđeni da će, poučeni iskustvom u završenim kvalifikacijama,  nastaviti sa novim pobjedama u narednom takmičarskom ciklusu za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

To će, vjerujemo, donijeti novu radost našim navijačima i stvoriti atmosferu  u kojoj će se bh. javnost opet ponositi našim reprezentativcima i njihovim pobjedama. Rukovodstvo Saveza će, kao i svaki put do sada, uložiti maksimalne napore da pripremi ambijent u kojem će se ostvariti dobri rezultati i dati šansa talentovanim igračima i dobrim trenerima.
(Vijesti.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close