Bili smo nepripremljeni, ali više nikad nećemo uzmicati, ni pred kim

BiH – Zvaničnici MO BiH

 

U Ministarstvu za odbranu Bosne i Hercegovine danas je održana press konferencija povodom sinoćnjeg ubistva dvojice pripadnika OSBiH u Rajlovcu.

Zamjenik ministra za odbranu Emir Suljagić je, naglasivši da govori u svoje lično ime, rekao da je više nego očigledno da imamo problem koji se mora nazvati pravim imenom, a to je terorizam.

emir-suljagic-700

„Ova je zemlja prevladala mnogo veće neprijatelje i prepreke nego što je to terorizam, ideologije i kult smrti koji ne pripadaju ovoj zemlji. OSBiH više nikada neće uzmicati ni pred kim. Zatekli su nas nepripremljene prvi put, ne našom krivicom. Poduzet ćemo cijeli niz mjera da zaštitimo OSBiH, naše ljude, resurse i lokacije“, kazao je Suljagić, javlja Patria.

Podsjetio je da je država BiH članica globalne svjetske koalicije protiv IS-a, a OSBiH je glavni instrument naše države u toj koaliciji.

„OSBiH nema nijedan instrument da svoje trupe zaštite van kasarni. Paradoksalno je da mi šaljemo devetu rotaciju u Afganistan, nijednu žrtvu nismo imali do sada, a dvojicu ljudi nam ubiju doslovnu na kućnom pragu, jer mi nemamo nikakve instrumente u ovoj zemlji da zaštitimo svoje ljude van kasarni.

Govorim u svoje ime. Zakazale su sigurnosne agencije. Mi smo jedina institucija iz ove zemlje koja učestvuje u ratu protiv terorizma, ali nažalost nismo bili ni o čemu obaviješteni, a morali smo“, poručio je Suljagić, dodajući da se ovakvo što dogodilo u Afganistanu napadač bi odmah bio ubijen, ali u BiH pripadnici OSBiH to nema pravo.

Drugi zamjenik ministra za odbranu Boris Jerinić je rekao da je očigledno kako je izostala koordinacija između sigurnosnih agencija, ali da to nije pitanje za Ministarstvo za odbranu BiH.
boris-jerinic-700

O porukama da će nakon Pariza, IS napasti između ostaloga i BiH, Jerinić je rekao da je upoznat s time samo putem društvenih mreža.

„Ne znam ništa dalje, nedostaje koordinacija, nedostaje informacija. Nadam se da će danas nakon svega što nas je zadesilo, svima u BiH postati jasno da imamo zajednički problem, i da bi ga zajednički rješavali. Kada je riječ o kvalifikaciji ovog krivičnog djela, nismo mi prvi koji smo rekli da je terorizam. Podsjećam, to je isto uradila i SIPA“, rekao je Jerinić.
(Vijesti.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close