Bh. juniori saznali protivnike u kvalifikacijama za EP – Mrkonja: Nismo imali sreće

Muška juniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je protivnika u kvalifikacijama za odlazak na Evropsko prvenstvo do 20 godina naredne godine u Danskoj.

(Oslobođenje)

Izabranici Jasmina Mrkonje nalaze se u grupi sa Švedskom, Noveškom i Bjelorusijom u grupi 4, a dvije prvoplasirane reprezentacije izborit će plasman u Dasnku. Selektor Mrkonja ističe da nismo imali sreće na žrijebanju, ali da se njegovi puleni neće unaprijed predati.

Odlični igrači

– Radi se o veoma kvalitetnim reprezentacijama sa jakom školom rukometa. Nismo imali sreće i neće nam biti lako, ali sigurno je da se ne predajemo unaprijed. Šveđani su bili peti na posljednjem Svjetskom prvenstvu, a Norvežani šesti. Bjelorusi su u u grupnoj fazi završili drugi i nesretno su ispali od Njemačke u 1/8 finala. Ukoliko bi se desilo da budemo domaćini kvalifikacionog turnira, onda bi nam šanse bile veće. Iz moje perspektive Bjelorusija u rangu s nama, a ako želimo prolaz na Euro onda moramo iznenaditi Norvešku ili Švedsku, ističe Mrkonja, koji smatra da nam je potrebno više okupljanja naših juniora s obzirom na to da su se posljednji put okupili u aprilu ove godine.

– Previše je vremena prošlo, a ovo je generacija u kojoj igrači konstantno dolaze i odlaze, u smislu da neki mnogo napreduju, a neki nestanu sa rukometne scene. Dosta je teško pratiti njihove igre, ali moram istaći da imamo kvalitetan roster. Imamo igrače koji su nosioci igre u ekipama, posebno u Izviđaču. Imamo i nekoliko odličnih igrača vani, prije svega golman Pleh je odličan u Grčkoj, Lončar sjajno igra u Mađarskoj, a i Sivić je vrlo bitan faktor u MRK Ivaniću, gdje igra za kadete, juniore i seniore, rekao je Mrkonja, koji je istakao da zajedno sa svojim pomoćnikom Dositejem Perićem priprema širi spisak od 25 imena, na koja će računati u kvalifikacijama.

Pozitivna vijest stigla je jučer iz RSBiH, a prvi čovjek krovne kuće bh. rukometa Enid Tahirović potvrdio nam je da su velike šanse da bh. juniori budu domaćini kvalifikacionog turnira, koji će igrati od 8. do 10. aprila 2016.

Pomoć Kisića

– Odmah nakon izvlačenja grupa krenuli smo u realizaciju projekta organizacije turnira. Od jučer (utorak op. a.) smo na terenu i zajedno sa gospodinom iz Sinišom Kisićem Olimpijskog komiteta BiH radimo na pokušaju pronalaska grada domaćina. Razgovarao sam i sa našim selektorom Jasminom Mrkonjom i pokušat ćemo organizovati nekoliko okupljanja u narednim mjesecima, vjerovatno svaki mjesec do turnira. Finansijska situacija nije najbolja, ali trudimo se i borimo, rekao nam je Tahirović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close