Nakon ortopeda Ljubića nastavnik likovnog Radončić na čelu ministarstva prometa i komunikacija BiH?

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH dobio je nalog stranačkog šefa Bakira Izetbegovića da započne rekonstrukcija Vijeća ministara na čijem je čelu.

Ideja je da se pokuša umjesto Demokratske Fronte (DF) Željka Komšića, koji je napustio vladajuću koaliciju, u Vijeće ministara uvesti Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, novog/starog partnera SDA i Bakira Izetbegovića.

Ostaje i dalje nepoznanica da li će se u toj namjeri uspjeti? Nepoznanica je Savez za promjene koji mora biti suzdržan prilikom glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, a nepoznanica su i četvorica „odmetnutih“ zastupnika SDA – Senad Šepić, Sadik Ahmetović, Salko Sokolović i Šemsudin Mehmedović.

Poznavajući odnose nekih od njih sa liderom SBB-a,  prvenstveno Mehmedovića i Ahmetovića, teško da će dati svoj glas za ulazak Fahrudina Radončića u Vijeće ministara BiH.

Dovoljno je da budu suzdržani i da od rekonstukcije ne bude ništa, uz rezervisan stav Saveza za promjene.

DF u Vijeću ministara BiH participira sa jednim ministrom i to Slavkom Matanovićem u ministarstvu prometa i komunikacija i zamjenikom ministrice odbrane Emirom Suljagićem.

SBB je već kandidovao za zamjenika ministra odbrane Bakira Dautbašića, a ostaje nepoznanica ulazi li Fahrudin Radončić u Vijeće ministara kao ministar?

Navodno su ga na to nagovorili njegovi partneri i novi/stari prijatelji Dragan Čović i Bakir Izetbegović. I on je nakon „dužeg nagovaranja“ pristao. Jedina nepoznanica je u koji resor? Navodno bi moglo doći do razmjene resora među partnerima. Ostaju još nedefinisan mali detalj, stručna zvrčka, kadrovska smicalice ili trgovina –  hoće li Radončić biti ministar pravde, prometa i komunikacija, ili možda odbrane?

“A koga će zastupati Radončić ako bude ministar prometa i komunikacija, koju struku, koji esnaf?”, pitaju se ljudi iz struku?

Isto pitanje bi se moglo postaviti i za druga moguća Radončićeva ministarstva? Koje su kompetencije navodnog nastavnika likovnog sa diplomom iz crnogorskog grada Nikšića u resoru pravde ili odbrane?

Jedino što bi Radončić mogao kao navodni nastavnik likovnog u resoru prometa i komunikacija da uradi sa vrhunskim kompetencijama, kao jedini nastavnik likovnog od visokorangiranih političara, je da crta autoput u raznim tehnikama – akvarel, ulje na platnu, vodenim ili voštanim bojicama!?

Fahrudin Radončić pritisnut finansijskom krizom u posrnulom „medijskom carstvu“ i drugom poslovima morao je htio ne htio napraviti „veliku bošnjačku pomirbu“ sa Izetbegovićem.

Navodno posrnuli biznisi pritisnuti dugogodišnjom krizom, padom tiraža i drugim poslovima, ali i pod pritiskom procesa na Kosovu, nisu više mogli izdržati u opoziciji.

I tako se bivši samoprozvani „lider opozicije“ morao spašavati u zagrljaju sa ljutim konkurentom Bakirom, hvatajući se za Sekinu suknju!

 

(MOJportal)
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close