-TopSLIDEBiHPolitika

NE(SIGURNI) SEKTOR Sve lažne diplome Galića, Kneževića, Mehmedagića!

Tužilaštvu BiH prije godinu dana je predata krivična prijava protiv Đure Kneževića, zamjenika direktora SIPA-e u drugom mandatu za više krivičnih djela. U isto vrijeme na više adresa, među kojima su i dva državna zastupnika Parlamenta BiH upućeno je pismo u kojem se upozorava na lažnu diplomu VSS Kneževića. Tada su pozvali OSA-u da provjeri ove navode putem hrvatske SOA-e.  

No, tu postoji drugi problem. Kako će direktor OSA-e naložiti provjeru diplome kada je i sam opterećen istragama oko svojih diploma i zloupotreba.

I dok je direktor OSA-e Osman Mehmedagića diplome „sticao“ po BiH, Knežević je svoju navodno stekao u Hrvatskoj na Fakultetu saobraćajnih nauka Sveučilišta u Zagrebu. U red s njima stao je i Zoran Galić, direktor Granične policije BiH koji je jednu od diploma stekao u Srbiji, pa čak je i nostrificirao na UNSA-i, a danas i ne koristi tu diplomu.

Tužilaštvo BiH za sada istražuje Mehmedagića, a ne odgovara na upite šta je sa drugim diplomama i prijavama koje su im upućene.

U novembru 2019. godine Mehmedagiću je Prosvjetni inspektorat RS poništio diplomu Fakulteta za poslovne studije iz Banja Luke, dok je Okružni sud u Banja Luci odnosno sutkinja Sunita Šukalo nedugo zatim poništila odluku inspekcije po tužbi Univerziteta za poslovne studije i Osmana Mehmedagića. Međutim, u julu 2020. godine Mehmedagoć Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e dostavlja diplomu AU u BiH koju proglašava tajnim dokumentom.

Zbog sumnje da je riječ o lažnoj diplomi te da Mehmedagić nije ni bio student AU u BiH uslijedile su provjere, a koje ovih dana dobijaju epilog. Uhapšen je vlasnik AU u BiH Denis Prcić i njegovi saradnici Melisa i Emir Mujkanović. Prciću i Mujkanović je određen jednomjesečni pritvor dok je Emir Mujkanović pušten da se brani sa slobode. Tužilac Oleg Čavka istakao je da se i Mehmedagić sumnjiči za činjenje krivičnog djela, a istraga i prikupljanje dokaza još uvijek su u toku s obzirom da su po nalogu Prcića sakrivene matične knjige, ali i server sa svim podacima koji je pronađen u ponedjeljak na jednoj vikendici kod Sarajeva. Za sada je utvrđeno da nema dokaza da je Mehmedagić bio student na AU u BiH, te da su falsificirana imena u registru koji je sastavni dio matične knjige.

U Tužilaštvu BiH kiseli se i prijava protiv Zorana Galića koji je 2007. godine stekao diplomu na Fakultetu za uslužni biznis u Sremskoj Kamenici (FABUS). Galić je zatim pokušao nostrificirati tu diplomu na Fakultetu za poslovne studije u Banja Luci (isti fakultet koji je pohađao i Mehmedagić), a iako je dobio rješenje da je “diplomirani ekonomist”, 2009. godine Galić na Univerzitetu u Sarajevu nostrifikuje po drugi put diplomu stečenu 2007. godine. 

U odluci o nostrifikaciji tadašnji rektor Faruk Čaklovica se pozvao na Zakon o nostrifikaciji i ekvivalenciji inostranih školskih svjedočanstava, prema još važećem Službenom listu SRBiH br. 7/88 – Prečišćeni tekst.

No član 6. Zakona navodi da nostrifikaciju vrši odgovarajući fakultet, viša škola ili umjetnička akademija, dakle visokoškolska organizacija i to iz oblasti i discipline obrazovne ustanove istog ili približnog obrazovnog nivoa.

Prema ovim uslovima, diplome Fabusa je, prema zakonu, mogao nostrificirati samo Ekonomski fakultet u Sarajevu, a nikako Komisija za nostrifikaciju. Komisiju su tada činili: Slavenka Vobornik, Abedin Bikić, Nedžad Mulabegović, Zikrija Avdagić, Nijaz Ibrulj, Sonja Bijeljc, Stjepan Roš.

Ipak Galić je oprezan, pa mu je u zvaničnoj biografiji na stranici GP BiH naveden podatak da je diplomirani pravnik i da je završio Pravni fakultet u Mostaru. No, s obzirom da je ranije obavljao i druge dužnosti postoje dokumenti koji pokazuju da se potpisivao sa „doktor nauka“. Navodno je magistrirao i doktorirao u Banja Luci na Fakultetu za poslovne studije.


Galić se potpisivao sa doktor nauka dok je bio na čelu policije ZHK (Foto: ljubuski.net) 

Galićevim diplomama bavi se i Federalna uprava policije koja je zatražila provjere i dokumentaciju s kojom diplomom se Galić prijavio na konkurs za direktora GP BiH. Galić je glavni pretendent za poziciju direktora FUP-a, a iako je konkurs okončan 2019. godine odlučeno je da se imenovanje zaustavi do formiranja Vlade FBiH kako ne bi bilo utjecaja na poziciju ministra unutrašnjih poslova jer ne mogu biti iz istog naroda. Odbor za sigurnost Parlamenta FBiH zatražio je ponavljanje konkursne procedure za direktora FUP-a.

Među uposlenicima državnih policijskih agencija vlada mišljenje da bi trebalo izvršiti temeljitu provjeru validnosti diploma uposlenih, a naročito rukovodećih kadrova koji ovu državu koštaju stotine hiljada maraka. Kako da očekujemo njihov zakonit rad i spriječavanje i procesuiranje kriminala ako ih vode ljudi opterećeni krivičnim prijavama i nezakonitim radnjama.  

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close