-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleZdravlje

Klima uređaji: Posljedice mogu biti teške, a na ovu bakteriju treba posebno paziti

Provjerite svoje klima urađaje

Danas je na tržištu klima uređaj najpopularnije sredstvo rashlađivanja prostora, no istovremeno je i najriskantnije, barem ako o njemu redovito ne brinete.

Mnogi su svjesni da klima uređaji skrivaju brojne opasnosti po zdravlje ljudi, a najčešće se spominje legionarska bolest. Uzrokuje je bakterija legionela koja se najbolje razvija na temperaturi između 30 i 37°C, a čovjek se zarazi kad udahne bakteriju koja se nalazi u aerosolima koja onda završi u plućima.

Simptomi legionarske bolesti su povišena temperatura, slabost, malaksalost, bolovi u mišićima, kašalj… Veći rizik od zaraze imaju ljudi s problemima dišnog sustava, djeca, kronični bolesnici, osobe narušenog imuniteta i starije osobe. Otkrivena na vrijeme bolest se liječi antibioticima, ali bez antibiotika smrtnost je velika, 15 do 25%. Oporavak je i uz adekvatno liječenje dugotrajan.

Naravno, ne treba dizati paniku niti se bojati klima uređaja, no svakako treba brinuti o redovitom čišćenju i održavanju. Većina stručnjaka slaže se da je kompletno čišćenje i servis klime dovoljno napraviti jednom godišnje, ali ako se koristi i za grijanje, onda bi je trebalo pregledati i počistiti dvaput godišnje, pogotovo ako imate kućnog ljubimca.

Najvažnije je redovno čistiti filtere, provjeriti je li sve u redu s odvodom, odnosno dovodom zraka, a to se odnosi i na vanjsku jedinicu kojoj grančice i lišće mogu ometati rad. Ako niste sigurni kako sami obaviti pregled i čišćenje, prepustite to ovlaštenom servisu, no nemojte preskakati.

Naime, posljedice ne moraju biti drastične kao što je zaraza legionelom, ali nepravilan rad klima uređaja može uzrokovati i rinitis, konjunktivitis, upalu uha, astmu, iritacije sluznice, glavobolje i umor.

Ako se sami upuštate u servis klime, korisno je znati da bakteriju legionele možete ubiti termičkom obradom na temperaturama višim od 65°C, ultraljubičastim zrakama, klorom i nekim drugim sredstvima koja zahtijevaju stručno rukovanje.

Detaljnije upute o mjerama prevencije pronađite u dokumentu Zavoda za javno zdravstvo.

jutarnji.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close