-TopSLIDEBiHPolitikaZDK

Nermin Šehović, šef Detašmana FUP-a u Zenici: Ne odustajem od borbe za komesara

Policijski inspektor Nermin Šehović izabran je za ličnost godine u “Centralnom dnevniku” Face televizije, a u razgovoru za “Avaz” kaže da je istovremeno i sretan i tužan zbog ovakvog priznanja.

Neka objave

Dodaje da su pravi heroji Muriz Memić i Davor Dragičević.

– Ovo priznanje mi puno znači jer dolazi od građana i ovo mi je samo dodatna obaveza da se ne smijem mijenjati. Međutim, istovremeno sam i zabrinut jer se vidi da su za mene glasali uglavnom ljudi koji su pogođeni nekom nepravdom. Volio bih da nam je situacija u državi bolja i da nam je ličnost godine neko od sportista ili naučnika. Ovo je signal za kompletno društvo, pokazatelj šta nam najviše nedostaje – kaže Šehović.

Građani prepoznaju svaku pozitivnu vrijednost i njih se ne može prevariti, komentira, ali politika je ta koja o svemu odlučuje.

Bez uvida

– To se vidjelo i kroz izbor političkog komesara u Zenici. Ta borba nije završena i, ako bude trebalo, idem do Strazbura. Nisam više bitan ja, ne želim ni biti komesar niti se nametati, samo neka objave kako je izbor obavljen. Volio bih da živimo u pravnoj državi, pa makar ja iz nje otišao prvi – ističe.

Šehović je šef Detašmana FUP-a u Zenici, a na konkursu za policijskog komesara ZDK, iako je imao najbolje reference, izabran je drugi kandidat.

– Postupak nije bio transparentan, kandidati nisu imali uvid u reference drugih kandidata. Vršio se pritisak na kandidate, pa i politički, koji i danas traje. Sud je ekspresno, bez ikakvog valjanog obrazloženja, odbio naše tužbe. Predmetom izbora bave se federalna upravna inspekcija, “Transparency International”, ombudsmani. Zašto su SAD stavile ZDK na crnu listu? Imam ja svoju nafaku i bez toga, ali samo neka objave transparentno kako je izbor urađen – ističe Šehović.

Potrebna reforma

Ovo je samo jedan od brojnih pokazatelja da je BiH potrebna sveobuhvatna reforma u policiji i pravosuđu jer vladavina prava mora postati standard.

– Reforma u toj oblasti je urgentna. Vjerujte, da tužilaštva rade svoj posao kako treba, mi ne bismo imali ovakve situacije. Provodile bi se odluke sudova, pa i Ustavnog suda povodom 9. januara. Sve bi bilo drugačije. Kao pravnik sam tužan što je borac i sinonim za pravdu nana Fata. Nema nijednog tužioca, pravnika… Tužan sam i zbog Muriza Memića, koji pet godina čeka na nešto što sam ja kazao u izvještaju 2017. godine, a nisam sam radio na tome – rekao je Šehović.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close