-TopSLIDEBiHPrivredaVisoko

Frutti Funghi poziva na potpisivanje ugovora za otkup maline, kupine i drugog voća

Pripreme za nadolazeću sezonu su uveliko počele, jedna od prvih aktivnosti koju kompanija Frutti Funghi sprovodi je potpisivanje ugovora sa dugogodišnjim kooperantima, ali i drugim zainteresovanima. U otkup se ubraja malina sorte Vilamet, Miker, Tulamin, Polka kao i kultivisane kupine i drugo voće.

Prošlogodišnja sezona za malinare je bila jedna od najprofitabilnijih. Zaradom su bili zadovoljni i proizvođači i otkupljivači/hladnjačari. Otkupna cijena je bila iznad očekivanja, čak se kretala pred sami kraj sezone i do više od sedam maraka po kilogramu.

Malina, “crveno zlato”, kako je na ovim prostorima mnogi nazivaju ponovo se vratila u punom sjaju, što je rezultiralo jesenas podignutim novim zasadima širom BiH. To će dodatno učvrstiti i onako dobru poziciju BiH, koja je prema procjenama u proizvodnji i obimu izvoza među prvih deset zemalja u svijetu. 

Siguran otkup (Foto: Depositphotos/Scruggelgreen)

Još jedan vrlo bitan faktor, jeste i povjerenje koje su uspostavili otkupljivači i proizvođači maline, stoga su već sada mnogi krenuli s potpisivanjima ugovora za predstojeću ovogodišnju sezonu.

Prošlogodišnji ugovori isplaćeni

Kompanija Frutti Funghi iz Visokog, koja u svom poslovanju posjeduje hladnjače i kapacitete za duboko zamrzavanje voća, već odavno je lider na regionalnom tržištu otkupa, prodaje i izvoza jagodičasto-bobičastog voća, gljiva i ljekovitog bilja. Dokaz o uspješnom poslovanju su stotine kooperanata u nekoliko gradova/općina s kojima u potpunosti ima realizirane ugovorene obaveze. Svi saradnici su isplaćeni za svaki predani kilogram maline u protekloj sezoni. 

Također, kako navode, u protekloj sezoni su isplaćivali i avans po zahtjevu. Pored otkupa svima je pružena i stručna pomoć u pogledu proizvodnje, pripreme zemljišta, savjeta oko prehrane i zaštite nasada.

Potpisivanje novih ugovora

Pripreme za nadolazeću sezonu su uveliko počele, jedna od prvih aktivnosti koju kompanija Frutti Funghi sprovodi je potpisivanje ugovora s dugogodišnjim saradnicima ali i drugim zainteresiranim za proizvodnju i kooperantski sistem otkupa. 

Cijena još nije definirana (Foto: Naila Čaušević)

U otkup se ubraja malina sorte Vilamet, Miker, Tulamin, Polka kao i kultivirane kupine i drugo voće. Iz ove kompanije garantuju siguran i organiziran otkup svaki dan bez obzira na vremenske prilike. Nude i stručnu pomoć renomiranih agronoma, posjete na malinjacima i savjetovanje, stručnu literaturu, priručnike te je obezbijeđena prehrana i program zaštite nasada. 

Također, zagarantovana je i paušalna naknada za sve kooperante koji posjeduju rješenje nadležne porezne uprave. Kada je u pitanju cijena, ona još nije definirana za predstojeću sezonu, a napominju da će kao i svake godine do sada isplata biti odmah po završetku sezone, uz najpovoljnije cijene. 

Pored malina u planu je i otkup i gljiva, šumskih plodova i ljekovitog bilja, uz isplatu po predaji po tržišnim cijenama. O pojedinostima i drugim informacijama svi zainteresirani mogu dobiti u krugu kompanije ili pozivom na telefon: 032 743 222.

https://www.agroklub.ba/

Adi Pašalić

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close