Nema prečice do EU

U procesu pristupanja u Evropsku uniju neće biti nikakvih privilegija za BiH, koja će morati ispuniti sve uslove koji su pred nju postavljeni.

Ovo, naime, proističe iz zvaničnog stava Direkcije za proširenje EU, kojoj smo uputili pitanje da li Evropska komisija prihvata neformalni hrvatski prijedlog da se, zbog specifične situacije BiH, ubrza njen put ka EU na način da BiH dobije kandidatski status, a da naknadno ispuni uslove koji su postavljeni.  Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea, objasnio nam je da BiH mora da ispuni potpuno jednake uslove kao i sve druge zemlje u regionu.

“EU je još 2003. godine ponudila BiH da postane član EU, i ta ponuda je još na stolu. Proces proširenja je zasnovan na postignutom napretku i u najvećoj mjeri je na samoj BiH da odredi kako će se brzo kretati na svom evropskom putu”, objasnio je Stano.

On je dodao da Komisija smatra da je u interesu BiH da se taj proces ubrza, ali da je put ka EU već uspostavljen i da postoji redoslijed koraka: prvo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, zatim dolazi aplikacija za članstvo, te mišljenje Evropske komisije o aplikaciji, nakon toga eventualno dobijanje kandidatskog statusa i pregovori po pretpristupnim poglavljima o članstvu.

“Podsjećamo, BiH još nije došla do stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zato što nije implementirala odluku ‘Sejdić i Finci’ Evropskog suda za ljudska prava. Ovo pitanje mora biti prioritetno riješeno i vjerujemo da je rješenje nadohvat ruke”, istakao je Stano.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close